Εντείνονται οι φωνές στο Βερολίνο για σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας μετά τη σύλληψη δύο Γερμανών στην Αττάλεια. Τους δώδεκα έφθασαν οι γερμανοί πολίτες που κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε τουρκικά κρατητήρια.Η σύλληψη δύο ακόμα γερμανών πολιτών στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, προφανώς για πολιτικούς λόγους, προκαλεί νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους οι συλληφθέντες είναι παντρεμένο ζευγάρι. Εκτός από τα αρχικά των ονομάτων τους δεν έχουν γίνει γνωστά, μέχρι αυτή την ώρα, περισσότερα στοιχεία, παρά τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών.

Αντιδρώντας πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης ζητούν την έκδοση ταξιδιωτικής προειδοποίησης από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως επίσης και άλλες πολιτικές, αλλά και οικονομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη Πέμπτη δύο γερμανούς υπηκόους τουρκικής καταγωγής με την κατηγορία της συνεργασίας με το κίνημα Γκιουλέν. Το θρησκευτικό αυτό κίνημα έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση και θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. .

Μέρκελ: «Οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν καμία βάση»

Αναφερόμενη στη σύλληψη των δύο Γερμανών η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν «καμία βάση». Για αυτό το λόγο η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει «αποφασιστικά». Αναφορικά με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ζήτησε τη διακοπή της προενταξιακής βοήθειας για την Τουρκία ύψους 4,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Σούλτς άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε η ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών να μετατραπεί σε ταξιδιωτική προειδοποίηση. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του ο συνπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, το μέτρο αυτό συνιστά προϋπόθεση για να μπορούν τουρίστες να ακυρώνουν χωρίς κόστος το ταξίδι τους στην Τουρκία. Πέραν αυτού θα πρέπει η Γερμανία να σταματήσει και κάθε κρατική εγγύηση (Hermes) για εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καταλαβαίνει μόνο τη «γλώσσα του χρήματος», τονίζει ο κ. Έζντεμιρ.

Τουρκικό αίτημα για δέσμευση λογαριασμών οπαδών Γκιουλέν

Πολιτικοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα εκτιμούν πως οι συλλήψεις των Γερμανών στην Τουρκία σχετίζονται με την άρνηση των γερμανικών αρχών να ασκήσουν ποινική δίωξη ενάντια σε οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν και κουρδικών οργανώσεων στη Γερμανία ή ακόμη να εκδώσουν τούρκους στρατιωτικούς και διπλωμάτες που έχουν ζητήσει άσυλο. Οι αξιώσεις της Άγκυρας δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel ή Άγκυρα είχε ζητήσει πριν μερικούς μήνες από τη γερμανική κυβέρνηση τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οπαδών και οργανώσεων του κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία. Τέλη Ιουνίου το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αίτημα και ενημέρωσε την Άγκυρα ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για ένα τέτοιο μέτρο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ