Πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στις ακτές της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία- μεταξύ αυτών και δύο νεογέννητα μωρά.Οι ροές μεταναστών προς την Ιταλία είναι ασταμάτητες. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, στον Κρότωνα της Καλαβρίας, έφτασαν 218 μετανάστες και πρόσφυγες. Εντοπίσθηκαν πάνω σε πλεούμενο, στα ανοικτά των ιταλικών ακτών, από ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Συρία και τον Λίβανο. Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός των ανηλίκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς φτάνει τους 116, ενώ 26 είναι οι γυναίκες.

Όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού, μάλιστα, δύο μωρά γεννήθηκαν πάνω στο πλεούμενο, κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Μεταφέρθηκαν αμέσως, με τις μητέρες τους, στο νοσοκομείο του Κρότωνα, για να τους παρασχεθεί όλη η αναγκαία ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι μετανάστες και πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Τρίπολη της Λιβύης, με σκάφος μήκους δεκαέξι μέτρων. Οι 218 αφιχθέντες υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό και πρόκειται να παραμείνουν σε προληπτική απομόνωση, όπως ορίζει σχετικός νόμος. Πριν δυο ημέρες στην ίδια περιοχή είχαν φτάσει τετρακόσιοι ογδόντα άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.

Αναμένονται περισσότερες αφίξεις

Από την αρχή του έτους στην ευρύτερη περιοχή Λόκριντε της Καλαβρίας καταγράφηκαν εννέα μαζικές αφίξεις, για 1.600 συνολικά «απελπισμένους της θάλασσας». Πέρυσι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι αποβιβάσεις ήταν 55, με 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ιστιοφόρα, τα οποία ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Avvenire, των Καθολικών Επισκόπων της Ιταλίας, φέτος οι αφίξεις μεταναστών στην Καλαβρία πρόκειται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, διότι οι διακινητές επιλέγουν όλο και συχνότερα την περιοχή αυτή, ως εναλλακτική λύση στο νησί της Σικελίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ