Μετά από ένα ποδοσφαιρικό θρίλερ και με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Τραπ, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το Europa League, κερδίζοντας τους Ρέιντζερς της Γλασκώβης.Ήταν μία σπάνια ποδοσφαιρική βραδιά, γεμάτη αγωνία, ανατροπές και ωραίες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Σαράντα δύο χρόνια περίμενε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο, άλλα πενήντα χρόνια περίμεναν οι μαχητικοί Ρέιντζερς της Γλασκώβης. Οι Σκωτσέζοι μπήκαν πιο δυνατά στον τελικό του Europa League, προηγήθηκαν με 1-0, αλλά είκοσι λεπτά πριν τη λήξη δέχθηκαν την ισοφάριση με υποδειγματική προβολή του Κολομβιανού Ραφαέλ Σάντος Μπορέ, ενώ στη συνέχεια δεν είχαν απάντηση απέναντι σε έναν …αφιονισμένο Κέβιν Τραπ, τον τερματοφύλακα της Άιντραχτ και της Εθνικής Γερμανίας, που είχε «σκεπάσει» την εστία του, ό,τι κι αν έκαναν οι Ρέιντζερς.

Τελικό αποτέλεσμα: 5-4 στα πέναλτι υπέρ της Άιντραχτ, με τον Κέβιν Τραπ να αποκρούει και πέναλτι και να γίνεται ο ήρωας του αγώνα. «Κατακτήσαμε το τρόπαιο και αύριο θα το δείξουμε στους οπαδούς μας, στη Φρανκφούρτη μετά από 42 χρόνια», έλεγε ο ίδιος μετά το παιχνίδι. «Σήμερα είναι η πιο ωραία μέρα στην καριέρα μου και μάλλον θα είναι για πολύ ακόμη…» Ο Κέβιν Τραπ είναι από τους παίκτες που, τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, έχουν βοηθήσει σημαντικά την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, δίνοντας σταθερότητα στην απόδοση της ομάδας. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο αρχηγός Σεμπάστιαν Ρόντε, που επέστρεψε δριμύτερος μετά από σοβαρό τραυματισμό, ο Σέρβος Φίλιπ Κόστιτς που κάνει φέτος μία καταπληκτική σεζόν, αλλά και ο 20χρονος Ανσγκάρ Κνάουφ, πολύτιμο απόκτημα από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα.

Η ομάδα-ασανσέρ ανήκει στο παρελθόν

Όλοι αυτοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ξεπεράσει η Άιντραχτ τη φήμη της «ομάδας-ασανσέρ» που κερδίζει τους πάντες όταν βρεθεί στη μέρα της, αλλά κατά τα άλλα παλεύει για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Μετά τον τελικό του Europa League ο αυστριακός προπονητής Όλιβερ Γκλάσνερ επαινεί πάνω απ’ όλα το μαχητικό πνεύμα της ομάδας. «Απόψε δείξαμε και πάλι αυτό που μας χαρακτηρίζει σε όλη τη σεζόν», λέει ο 47χρονος κόουτς. «Αυτό ακριβώς το παιχνίδι περιμέναμε, γνωρίζαμε ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τους Ρέιντζερς που προσπαθούν να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα με μακρινές μπαλιές, αλλά έχουν και φυσική κατάσταση. Επιστρέψαμε στο παιχνίδι όμως, όπως κάναμε πολλές φορές φέτος. Αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει, οι παίκτες πιστεύουν στον εαυτό τους και αγωνίζονται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Ο Όλιβερ Γκλάσνερ δεν διστάζει να καταφύγει σε …αντισυμβατικές μεθόδους, όταν χρειάζεται. Το απέδειξε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, για τους ομίλους του Europa League, το περασμένο φθινόπωρο. Άρχισε να φωνάζει έξαλλος από τον πάγκο, όταν η ομάδα του τα βρήκε σκούρα, πήρε κίτρινη κάρτα, αλλά ήταν μία υπολογισμένη κίνηση τακτικής για να αφυπνίσει τους παίκτες του, μία κίνηση που είχε αποτέλεσμα, καθώς εκείνο το βράδυ η Άιντραχτ έφυγε νικήτρια από το Στάδιο Καραϊσκάκη. Αλλά ο Γκλάσνερ, αντί να ανταμείψει τους παίκτες με ρεπό, διέταξε μία επιπλέον προπόνηση για το επόμενο πρωί, σε ελληνικό έδαφος. Μόνο που στα πλαίσια της «προπόνησης» έγινε και μία ωραία παραθαλάσσια βόλτα στη Γλυφάδα, λένε μάλιστα ότι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία για …βουτιές πριν επιστρέψουν στην Φρανκφούρτη.

«Και τώρα …το Champions League»

Όσο για τον προπονητή των Ρέιντζερς, Τζιοβάνι φαν Μπρόκχορστ, παραδέχθηκε ότι πέρασε μία «μεγάλη απογοήτευση», αλλά από την άλλη πλευρά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου, γιατί τα έδωσαν όλα. Και απόψε, αλλά και στα προηγούμενα παιχνίδια…»

Η ιστορική Άιντραχτ είναι από τις ομάδες με το πιο φανατικό κοινό στη Γερμανία. Όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα και βρήκαν εισιτήρια, ακολούθησαν την ομάδα τους στον τελικό της Σεβίλλης. Άλλοι 60.000 κατέκλυσαν το γήπεδο της Άιντραχτ, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη. «Είμαι απίστευτα ευτυχισμένος», λέει ένας από αυτούς. «Περίμενα όλη τη χρονιά για να το δω αυτό». Ένας άλλος δεν διστάζει να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη: «Καλό είναι το τρόπαιο», λέει, «αλλά το Champions League είναι πολύ καλύτερο».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AP, Kicker)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ