okeania3okeania2Μια πρωτοβουλία του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής.okeania

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία  οι 5οι  Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας που πραγματοποιήθηκαν από τις 18-20 Οκτωβρίου 2013   στην Καμπέρα. Οι αγώνες οργανώθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Καμπέρας   με τη στήριξη της  Ελληνικής Λέσχης και   σε συνεργασία με ομογενειακούς  Οργανισμούς και με την συμπαράσταση  της Πολιτειακής Κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, με ειδικές συνεισφορές από τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία του Ντάργουιν Γιάννη Χαλίκο.
Οι αγώνες εντάχθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα εκατόχρονα της πρωτεύουσας και αυτό έδωσε μια άλλη διάσταση στη αθλητική αυτή εκδήλωση  για την για την προβολή  του ελληνισμού στους αντίποδες.,
Την Παρασκευή το απόγευμα, ημέρα έναρξης των αγώνων, το Αθλητικό Κέντρο της Καμπέρας πήρε ζωή και λάμψη από τη παρέλαση πάνω από 700 αθλητών και αθλητριών από την Ωκεανία   που ήταν έτοιμοι να ριχτούν στον αγώνα τον καλό και την ευγενή άμιλλα.
Στη  σημαντική  αυτή  για τον ελληνισμό και την πρωτεύουσα αθλητική εκδήλωση, παρόντες πολλοί.  Ανάμεσά τους   ο  Δρ Chris Bourke MLA εκπροσωπώντας την Πρωθυπουργό της ACT  Mrs Caty Gallagher MLA ,  Ο Mr Mick Gentleman  MLA  τον  Πολιτειακό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Αθλητισμού Κον Andrew Barr MLA,   ο  Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Χάρης Δαφαράνος με την σύζυγό του κυρία Εύα, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Καμπέρα, κ. Γιάννης Ιακώβου,  o πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας Πλάτων Λεβαντής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Καμπέρας κ. Γρηγόρης Διαμαντόπουλος , η   Κυρία Γεωργία Αλεξάνδρου  πρόεδρος της  Κυπριακής Κοινότητας Καμπέρρας, ο κ. Τόνι Μιαούδης με τη σύζυγό του από το Ντάργουιν, που εκπροσώπησαν τον κ. Γιάννη Χαλίκο, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων και αντιπροσωπείες ελληνικών και κυπριακών οργανισμών  από πόλεις της Αυστραλίας, τα μέλη Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Δημήτρης Κανελάκος ,  Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος και ο  πρώην και νυν   Συντονιστής  του ΣΑΕ Ωκεανίας κ.Κώστας Βερτζάγιας και κ. Γιώργος Αγγελόπουλος αντίστοιχα.
Χαιρετισμούς  απηύθυναν ο πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννης Ευκαρπίδης, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και ι Άπω Ανατολής ,Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Καμπέρα, κ. Γιάννης Ιακώβου.   Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν  ο Δικηγόρος κ. Γιάννης Καλοκαιρινός.
Την έναρξη των Αγώνων έκανε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Δαφαράνος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των αγώνων για την ομογένεια   και αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας του Σύδνεϋ, της Κυπριακής Κοινότητας Σύδνεϋ, της Παν-Λακωνικής Αδελφότητας Μελβούρνης και της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας.  Στη συνέχεια  οι κοπέλες του χορευτικού συγκροτήματος της Παρούλας Θέρμπαν  άναψαν τη φλόγα ακολουθώντας το τελετουργικό. Ήταν η στιγμή που όλοι ένιωσαν ρίγη συγκίνησης και εθνικής ανάτασης και περηφάνιας  και ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα με αγώνες ποδοσφαίρου
Το Σάββατο ολοκληρώθηκαν μια σειρά από αγωνίσματα, στον Στίβο, στην Καλαθοσφαίριση, στο Βόλεϊμπολ, στο Νετμπολ ,στο Ποδόσφαιρο , στην Κολύμβηση, στο Τένις, στο Γκολφ. Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπεις ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς να αγωνίζονται με ήθος, να αναπτύσσουν φιλίες, να αγκαλιάζονται, να ζητωκραυγάζουν τη νίκη τους, να δοξάζουν το ολυμπιακό πνεύμα και να δημιουργούν πυρήνες για το μέλλον του ελληνισμού εδώ στη μακρινή Αυστραλία.
Το  βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Λέσχη Καμπέρας δεξιώθηκε τους αθλητές και τους προσκεκλημένους στην πανέμορφη αίθουσά της που γέμισε από νιάτα.
Την Κυριακή τελευταία μέρα αγώνων  στο στάδιο έγιναν οι τελικοί ομαδικών αθλημάτων και η απονομή των μεταλλίων, ενώ δίπλα φούντωνε το γλέντι, στο πανηγύρι που διοργάνωσε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή. Τέλος, οι φετινοί Αγώνες έκλεισαν με τα χορευτικά συγκροτήματα που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα.
Ο κ. Στράτος Καλεντερίδης, από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, αφού ευχαρίστησε όλους τους αθλητές, τους εθελοντές, την Κοινότητα και τη Λέσχη Καμπέρας, τους χορηγούς , τον ΑΝΤ1 ,τα ελληνικά ΜΜΕ και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη διοργάνωση  παρέδωσε τη σημαία των Πανελλήνιων  Αγώνων  Ωκεανίας  στον Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας  και Άπω  Ανατολής Γιώργο Αγγελόπουλο και στους υπεύθυνους της Αθλητικής Επιτροπής  του ΣΑΕ στη ΝΝΟ, κυρία Κατίνα Νίκολας και κ. Κώστα Παϊπέτη, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι 6οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας  θα γίνουν στο Σύδνεϋ το 2015.
Φέτος συμπληρώθηκαν 5  επιτυχημένες  διοργανώσεις των Πανελλήνιων Αγώνων  Ωκεανίας , μια πρωτοβουλία του  ΣΑΕ Ωκεανίας   με στόχο να φέρουν  κοντά περισσότερους νέους και νέες ελληνικής καταγωγής . Η Παν-Αυστραλιανή κινητοποίηση των νέων  ελληνικής καταγωγής από την Ωκεανία  μέσα από του αγώνες συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των προσπαθειών που στοχεύουν στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της ελληνικότητας, και τη διασφάλιση της ταυτότητάς μας, πάντα μέσα στο πλαίσια της αυστραλιανής κοινωνίας .
Πιστεύεται, σύμφωνα με τον Συντονιστή κ. Γιώργο Αγγελόπουλο , ότι  στο Σύδνεϋ το 2015  θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή  νεολαίας ελληνικής καταγωγής    γι αυτό θα πρέπει  το αθλητικό και πολιτιστικό  αυτό  γεγονός  να μπει σε μια  νέα πορεία  αναδιοργάνωσης με στόχο πάντοτε  την αποτελεσματική   διασύνδεση της  νεολαίας μας   για τη δημιουργία νέων μορφών επικοινωνίας   και νέους πυρήνες  ελληνισμού   στην περιφέρεια της Ωκεανίας.
Ραντεβού το 2015 στο Σύδνεϋ

CANBERRA  21/10/13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ