Ενώ οι δρόμοι γεμίζουν καραμέλες και κομφετί, οι ταμειακές μηχανές παίρνουν φωτιά: To καρναβάλι είναι ένας οικονομικός παράγοντας στην Γερμανία – όσο βέβαια δεν υπάρχει ανησυχία για τον κορωνοϊό.Οι απόκριες στην Γερμανία αντιμετωπίζονται ως η «πέμπτης εποχής του χρόνου»: τα ράφια είναι γεμάτα γκλίτερ και βαφές, παντού πολύχρωμες στολές, μπαλόνια, γιρλάντες, κομφετί. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα, εμφανίστηκε ένα νέο αξεσουάρ: η σακούλα για τα ούρα. Άλλωστε, ανεξαρτήτως καιρού, οι καρναβαλιστές πίνουν πολύ και διασκεδάζουν κυρίως σε υπαίθριους χώρους, όπου συχνά οι τουαλέτες είναι είδος πολυτελείας.

Ήδη αρκετό καιρό πριν από τις επίσημες συναντήσεις των αποκριάτικων συλλόγων, ξεκινά η αναζήτηση ενδυμασίας και μακιγιάζ για τους περισσότερους καρναβαλιστές. Καταστήματα ρούχων και καλλυντικών, φαρμακεία και κάθε είδους μαγαζιά αυξάνουν τον τζίρο τους χάρη στην «πέμπτης εποχής του χρόνου». Και δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες: στα ξενοδοχεία στην Κολωνία, στο Ντύσελντορφ ή στο Μάιντς -εκεί δηλαδή όπου οι αποκριάτικοι εορτασμοί φτάνουν στο ζενίθ-, καθώς και σε εστιατόρια και μπαρ των μεγάλων πόλεων γίνεται μάχη για μία θέση. Επιπλέον, μέρες που είναι, οι παρεβρισκόμενοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

Κέρδη δίχως έγνοιες – προς το παρόν

Σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group (BCG) την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν τα κέρδη κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού κατά 29%, σχεδόν 600 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κέρδος βέβαια αποφέρουν οι πωλήσεις των στολών: περίπου το 40% από τα 110 εκ. του συνολικού τζίρου για το 2019.

«Η φετινή χρονιά είναι φανταστική», λέει ο διευθυντής ενός από των πιο γνωστών καταστημάτων με αποκριάτικα είδη στην Κολωνία. Για τον Μπγιερν Λίντερτ φαίνεται ακόμη και ο κορωνοϊός να έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στους εορτασμούς του καρναβαλιού: «Όπως όλοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο ή στο γήπεδο, έτσι γίνεται και με το καρναβάλι», λέει. Βέβαια αυτό εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός, ότι στη Γερμανία δεν έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα, ώστε να ληφθούν ανάλογα μέτρα. Ο Γιόχεν Σονφέλντερ αναφέρει μάλιστα πως «σε περίπτωση που αυτό αλλάξει μέσα στις επόμενες μέρες, σίγουρα θα αναδιαμορφώσει και το αποκριάτικο σκηνικό».

Λαρίσα Σβέντες, dpa

Eπιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ