Ο κύβος ερρίφθη στο ποινικό δικαστήριο Παρισίων για τον Νικόλα Σαρκοζί. Καταδικάστηκε για τα «τρελά» έξοδα 42 εκατομμύρια της προεδρικής εκστρατείας του το 2012.Για να τα καταφέρουν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και οι συνεργάτες του είχαν οργανώσει ένα σύστημα διπλής τιμολόγησης ονόματι Bygmalion, που ο Σαρκοζί διαβεβαιώνει, κι όσοι θέλουν τον πιστεύουν, ότι δεν το γνώριζε. Κάνει λόγο για εν αγνοία του πρωτοβουλία των συνεργατών του.

Σήμερα ημέρα της ετυμηγορίας δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο, όπως απών ήταν και κατά τις 4 εβδομάδες της δίκης, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις δικές του ευθύνες.

Στο κατηγορητήριο όμως η εισαγγελία του προσάπτει ότι υπήρξε «περιστασιακά αυθάδης» ως υποψήφιος, «απαιτώντας μια συγκέντρωση την ημέρα» σε στυλ «αμερικάνικου σόου» χωρίς να νοιάζεται για τα έξοδα.

Δεύτερη καταδίκη προέδρου μετά τον Ζακ Σιράκ

Εννέα χρόνια μετά την καταδίκη του Ζακ Σιράκ για πλαστές θέσεις εργασίας στο Δήμο Παρισίων (δύο χρόνια με αναστολή), ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε μαζί με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ για «διαφθορά και εμπόριο επιρροής» στην υπόθεση Μπισμούθ, γνωστή ως υπόθεση υποκλοπών. Αναμένεται η απόφαση του Εφετείου.

Η ιδέα φυλάκισης ενός πρώην Γάλλου προέδρου προκαλεί δυσθυμία σε πολλούς Γάλλους πολίτες. Θεωρούν ότι είναι απόρροια του «μοναρχικού» χαρακτήρα που παρέχει στους Γάλλους προέδρους η 5η Γαλλική Δημοκρατία. Έτσι, πολλές φωνές υψώνονται ζητώντας να δοθεί ένα τέλος στον μοναρχικό αυτό χαρακτήρα των προέδρων, περνώντας σε μια 6η Γαλλική Δημοκρατία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ