Στουτγάρδη

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

 

Οι σωτήρες του σωτήριου έτους 2012 κατεβάζουν αδίστακτα τα ρολά των ελληνικών σχολείων στην Γερμανία. Αυτών των σχολείων που κατακτήθηκαν με κινητοποιήσεις και αγώνες ξενιτεμένων και λειτούργησαν με την ευαισθησία της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ. Βέβαια και στην Ελλάδα το Υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε τελευταία συνολικά 1933 σχολεία, από τα οποία 1523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1056 σχολεία, 851 από τα 10798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Η κατάσταση των περικοπών που πνίγουν της Παιδεία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει τους πιο κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς της ευρωζώνης δυσκολεύει και έχει επιπτώσεις στην λειτουργία των ελληνικών σχολείων της διασποράς σε ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι δημιουργείται μια «ανθελληνική» κρεατομηχανή από αυτές που ισοπεδώνουν συνειδήσεις, που «σαλαμοποιούν» τις μαθητικές ηλικίες και τροφοδοτούν με υλικό τις τακτικές της ενσωμάτωσης στην Γερμανική κοινωνία που οδηγεί σε νέες γενιές φτηνών εργατικών χεριών, μέρος και παράθυρο της παγκοσμιοποίησης για διάλυση της υπερήφανης πολιτιστικής κληρονομιάς των απογόνων του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Με ένα έντεχνο σχέδιο τρομοκρατίας και αποπροσανατολισμού ότι θα κλείσουν τα σχολεία, φοβίζοντας τους γονείς που αναστατωμένοι παίρνουν τα παιδιά τους από τα ελληνικά σχολεία και αφού αυτά αποδυναμωθούν και ανακληθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά, θα έρθουν οι αρχιτέκτονες της διάλυσης των σχολείων να τα κλείσουν από έλλειψη μαθητών!! Ένα σχέδιο παλιάς ανέντιμης τακτικής που εφαρμόστηκε σε διάφορες περιοχές με άχρηστα σκηνικά. Αυτό δείχνει ότι οι αδιάβαστοι (μορφωμένοι) μάγοι του Υπουργείου Παιδείας κάνουν κόλαση την ζωή των ξενιτεμένων Ελλήνων της Γερμανίας που επιμένουν ΕλληΝΙΚΑ, που θέλουν τα βλαστάρια τους να παραμείνουν συνεχιστές της δικής τους παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Και θα επιμένουν για να κρατήσουν τα παιδιά τους στο ύψος που πρέπει, Ελληνόπουλα όπως άλλωστε αρμόζει, θα επιμένουν για να θυμίζουν στους πολιτικάντηδες τον αγωνιστικό τους παλμό για υπερήφανη λύση (επί δικαίων και αδίκων). Οι ξενιτεμένοι γονείς έχουν διαπιστώσει από πολλού τα σκόρπια τεχνάσματα του Υπουργείου και είχαν πάντα την πικρή γεύση , τα ίδια κενά στις υποσχέσεις για λύση του προβλήματος πότε από την ηγεσία του Υπουργείου και πότε από τις κάθε είδους δαιδαλώδεις υπηρεσίες του που ασχολούνται με το εξωτερικό. Ένα Υπουργείο που αντί να επουλώσει τα τραύματα της λειτουργίας των σχολείων στη Γερμανία προκαλεί καινούρια κάνοντας τα Ελληνόπουλα να χάσουν τον προσανατολισμό τους την ισορροπία τους ,το ενδιαφέρον τους για ελληνόγλωσση εκπαιδευση και ελληνομάθεια.Οι αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις του με αρνητικά πάντα κριτήρια οδηγεί τους γονείς σε αγανάκτηση και απόγνωση . Από όλες τις γωνιές της Γερμανίας αγωνίζεται ο Ελληνισμός για να κρατήσει τα παιδιά του σε δυο πυλώνες ,σε δυο κατευθύνσεις .

Ο μεν πρώτος  αυτος της Γερμανικής εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτικός βάση του Γερμανικού συντάγματος και ανταποκρίνεται πλήρως στο πρόγραμμα του, ο δε δεύτερος που είναι μεν προαιρετικός αλλά  αναγκαίος, ο Ελληνικός πυλώνας που κρέμεται στις αποφάσεις του κάθε υπουργού παιδείας της Ελλάδος που διαπραγματεύεται με διακρατικές συμβάσεις το όλο θέμα.Στον  μεν πρώτο η κατάσταση ήταν και παραμένει σταθερή και προοδευτικά προσβάσιμη,στον  δε δεύτερο η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός παιδείας δημιουργεί ασύμφορα μοτίβα ,αποφασίζει χωρίς την συμμετοχή των φορέων και εκπροσώπων των γονέων και οδηγεί στη διάλυση των σχολείων.Και αυτό γιατί δεν υπάρχει σταθερή εθνική πολιτική .Ετσι αυτές οι συχνές αλλαγές είναι <<πειράματα με ληγμένα φάρμακα>>,γιατί συνεχώς γεννιούνται νέα μοντέλα και νέα προγράμματα που δεν αποσυντονίζουν μόνο τους φορείς των γονέων αλλά και τους εκπαιδευτικούς που προς τιμή τους καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να κλείσουν τα όποια κενά δημιουργεί η προισταμένη τους αρχή.Οι έχοντες την εξουσία τώρα κατάλαβαν τι συμβαίνει και τρομοκρατήθηκαν που αρκετοί έχοντες οικονομική επιφάνεια έβγαλαν τα χρήματά τους εκτός Ελληνικών συνόρων.

Ηταν τόση η αναστάτωσή τους με αποτέλεσμα να ανοίξει ο Πρόεδρος της Βούλης των Ελλήνων  κ. Φίλιππος Πετσάνλικος, τραπεζικό λογαριασμό για να βοηθήσουν οι απόδημοι Ελληνες την άθλια οικονομία της χώρας .Απο την άλλη μεριά όμως ,ο πολλές φορές υφυπουργός παιδείας κ.Φ. Πετσάνλικος που ο ίδιος έζησε αρκετά χρόνια στη Βόννη γνωρίζει από πρώτο χέρι τι πρόσφεραν οι Απόδημοι τότε με το συνάλλαγμα τους και πως αξιοποιήθηκε αυτό. Εάν συνέχιζε το καθεστώς του συναλλάγματος που τόση ανάγκη έχουν όλες οι χώρες, (όπως τότε η Ελλάδα), θα έπαιρνε τα ίδια καταστροφικά μέτρα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση; Γιατί λοιπόν τόσο γρήγορα ξέχασαν την προσφορά των Απόδημων και τόσο εύκολα σαλαμοποιούν ξενιτεμένα ελληνόπουλα στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης; Ποιοι επιτέλους διοικούν αυτό το ταλαίπωρο Υπουργείο Παιδείας και ποιοι είναι αυτοί που θυσιάζουν τα ελληνόπουλα στις ορέξεις αυτών που θέλουν να αφελληνίσουν τα κύτταρα του ελληνικού Έθνους;

Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων δεν είναι αυτοί που τόνιζαν με ύφος δέκα Καρδιναλίων, σε κάθε επίσκεψη τους στο εξωτερικό ότι εσείς οι Απόδημοι είστε δυο φορές Έλληνες. Γιατί τόση υποκρισία και τόσο θέατρo; Μήπως τελικά η πολιτική είναι μια κωμωδία, και οι πολιτικοί είναι οι κακόγουστοι πρωταγωνιστές της; Λέω μήπως γιατί δεν μπορεί λογικός νους να τους πάρει στα σοβαρά. Αυτοί που υποτίθεται μέσα από την παιδεία θα έπρεπε να μας οδηγήσουν στην οδό της σωτηρίας, μας οδηγούν αδίστακτα στην οδό της απώλειας. Τα όποια επικοινωνιακά εξαπτέρυγα των ευφάνταστων σεναριογράφων του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έτσι πάμε από την τραγωδία του Ευριπίδη, ¨Ικέτηδες¨ στην ανθρωποφαγία της Ευρώπης; Ας μην ανησυχούν όμως γιατί ο Απόδημος ελληνισμός έχει τους φορείς του, τους αγωνιστές του, τους αγνούς πατριώτες που η αγάπη τους για την πατρίδα, για τον πολιτισμό της, για την γλώσσα της, για την θρησκεία της, για το μεγαλείο της, για τις αξίες της, για την ιστορία της, είναι συνώνυμα με τα πιστεύω τους, με τα παιδιά τους. Ας δουν αυτοί τι παρέλαβαν και που κατάντησαν την Πολιτεία του Περικλή!

Ο ελληνισμός της Γερμανίας είναι δρομοδείκτης σε πολλά γεγονότα, παίρνει τα μέτρα και τις αποφάσεις του και απαντά κατάλληλα στους υποκριτές πολιτικάντηδες, την κατάλληλη πάντα στιγμή.

Ας τελειώσω όμως για τώρα με το θρυλικό ποίημα του Γερμανού ποιητή Φρειδερίκου Σίλλερ (1759 -1805) για τους Έλληνες που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΦΩΝΗ.  Θα έπρεπε να διδασκόμαστε σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας. Ιδού λοιπόν, τι έγραφε ο επιστήθιος φίλος του μεγάλου Γκαίτε και μας το αποκρύπτουν .

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ

Όπου και να γυρίσω τη σκέψη μου

Όπου και να στρέψω την ψυχή μου

Μπροστά μου σε βρίσκω.

Τέχνη λαχταρώ

Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική

Εσύ μπροστά μου,

Μπροστάρης και αξεπέραστος.

Επιστήμη ζητώ

Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική εσύ μπροστά μου

Μπροστάρης και αξεπέραστος.

Δημοκρατία, Ισονομία, Ισοπολιτεία ζήτώ

Εσύ μπροστά μου

Μπροστάρης και αξεπέραστος.

Αθλητισμό γυρεύω

Το γιατρικό του κορμιού μου

Εσύ μπροστά μου

Μπροστάρης και αξεπέραστος.

Καταραμένε Έλληνα

Καταραμένη γνώση,

Γιατί να σ΄αγγίξω;

Για να καταλάβω πόσο μικρός είμαι

Πόσο ασήμαντος και μηδαμινός;

Γιατί, γιατί δεν μ΄αφήνεις στην ησυχία μου και στην ξεγνοιασιά μου;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ