Σε κατασχέσεις θαλαμηγών και πολυτελών ακινήτων Ρώσων μεγιστάνων έχουν προχωρήσει ήδη οι ιταλικές αρχές. Την ίδια ώρα Ουκρανοί πρόσφυγες καταφθάνουν και στην Ιταλία -πολλοί χωρίς εμβόλιο για τον κορωνοϊό.H Ιταλία προσπαθεί να δώσει ουσιαστική συνέχεια σε όσα αποφασίσθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η οικονομική αστυνομία της χώρας μέχρι τώρα έχει κατασχέσει κινητή και ακίνητη περιουσία Ρώσων ολιγαρχών αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, φέρεται να έχει κατασχεθεί θαλαμηγός αξίας 66 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ανήκε στον Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft. H Τράπεζα της Ιταλίας με επείγουσα απόφασή της έχει ζητήσει το άμεσο πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους εκατομμυριούχους.

Η οικονομική αστυνομία εντόπισε και κατέσχεσε επίσης το σκάφος «Λένα», αξίας πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανήκει στον Γενάντι Τιμσένκο, στενό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα στο λιμάνι της Ιμπέρια κοντά στην Γένοβα κατασχέθηκε και η θαλαμηγός Lady M (65 μέτρων μήκους) του ολιγάρχη Αλεξέι Μορντασόφ. Έξω από την πόλη Λούκα της Τοσκάνης ανάλογο μέτρο εφαρμόσθηκε για την Βίλα Lazzareschi, η οποία μέχρι σήμερα ήταν ιδιοκτησίας του Ρώσου προύχοντα Όλεγκ Σαβσένκο. Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να κινητοποιηθούν άμεσα, όπως συνέβη ήδη στην Γερμανία και στην Γαλλία και τις επόμενες ώρες αναμένεται να προστεθούν και νέα αγαθά στη λίστα των περιουσιακών αγαθών προς πάγωμα.

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ιταλία εν μέσω πανδημίας

Την ίδια ώρα στην Ιταλία συνεχίζουν να φτάνουν πρόσφυγες από την αιματοκυλισμένη Ουκρανία. Μέχρι αυτή την στιγμή είναι περίπου 10.000 χιλιάδες. Περιφέρειες, δήμοι και απλοί πολίτες προσφέρουν στήριξη και φιλοξενία και πρόκειται να δοθεί άδεια παραμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Υπάρχει όμως ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Ρώμης ζητά μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για τον εμβολιασμό των Ουκρανών προσφύγων κατά του κορωνοϊού, διότι το ποσοστό εμβολιασθέντων στην Ανατολική Ευρώπη είναι χαμηλό και στην Ουκρανία δεν ξεπερνά το 35%.

Μια μειοψηφία των προσφύγων που ήδη έφτασαν στην Ιταλία -στον κεντρικό σταθμό Tέρμινι της Ρώμης- αρνήθηκε να εμβολιαστεί, όπως και να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ επικαλούμενη «θρησκευτικούς λόγους». Προέχει όμως -όπως τονίζουν οι σχολιαστές- η προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου της χώρας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ