Μετά την κατακόρυφη μείωση που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, τα εισοδήματα των γερμανών αγροτών αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Η αρνητική τάση των τελευταίων ετών φαίνεται να έχει ανακοπεί.Μετά από δυο χρόνια κρίσης οι αγροτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία επιστρέφουν και πάλι στην κερδοφορία και ελπίζουν σε περαιτέρω, έστω και οριακή, ανάκαμψη. Κατά το περασμένο οικονομικό έτος 2016/2017 ο μέσος κύκλος εργασιών των αγροτικών επιχειρήσεων στη χώρα αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο στα 56.800 ευρώ, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο γερμανικός Αγροτικός Σύνδεσμος. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται έξοδα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κυρίως την αγορά νέων μηχανημάτων.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση κυρίως για τους γαλακτοπαραγωγούς και τους χοιροτρόφους ενώ οι γεωργοί κατάφεραν τουλάχιστον να ανακόψουν την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών. Τα δυο τελευταία χρόνια τα εισοδήματα των αγροτών μειώθηκαν σημαντικά κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Για ομαλοποίηση της κατάστασης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνδέσμου Γιοάχιμ Ρούκβιντ, εκτιμώντας ότι «τα δυο χρόνια της κρίσης έχουν σχεδόν ξεπεραστεί».

Σταθερές τιμές

Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να επικρατήσει μια σχετική σταθερότητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων. Για τους καταναλωτές αυτό μεταφράζεται σε «σταθερές τιμές» των τροφίμων σε σχετικά μακροπρόθεσμη βάση. Το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές του βουτύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών των χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων. Κατά μέσο όρο το κέρδος των επιχειρήσεων εκτροφής χοίρων και πουλερικών διπλασιάστηκε και ανήλθε στα 85.100 ευρώ ανά επιχείρηση. Αυτό αποδίδεται περισσότερο στις αυξημένες τιμές χοίρων και γουρουνόπουλων.

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους κατέγραψαν μετά από απώλειες ετών και οι γαλακτοπαραγωγοί. Τα κέρδη των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 41% στα 56.100 ευρώ. Οριακή αύξηση κατά 0,6% σημείωσαν και τα κέρδη των γεωργών που διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 53.400 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αξιολόγηση των ισολογισμών 12.000 αγροτικών επιχειρήσεων.

Με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις

Οι αγρότες παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ζυμώσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι η «Τζαμάικα» είχε γεννήσει ελπίδες για μια νέα δυναμική στο χώρο.

Άγνωστο προς το παρόν που μπορεί να οδηγήσει και τι μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους ο ενδεχόμενος νέος μεγάλος συνασπισμός που διαφαίνεται τώρα. Οι αγρότες ζητούν πάντως ήδη από τη νέα κυβέρνηση ένα «σχέδιο τερματισμού της χρήσης παρασιτοκτόνων» αλλά και την αναμόρφωση της εκτροφής ζώων.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ