Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Χθες το βράδυ αποφασίστηκε η ενίσχυση συντονισμού εντός της ΕΕ, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας και τη διατήρηση των συνόρων ανοιχτών.Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αποφάσισαν χθες το βράδυ την ενίσχυση του συντονισμού εντός της ΕΕ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία και να παραμείνουν τα εσωτερικά σύνορα ανοικτά.

Η ενίσχυση της συνεργασίας αφορά τρεις ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς, τα τεστ, την διασυνοριακή ιχνηλάτιση και τα μελλοντικά εμβόλια. Επιπλέον, λόγω της πολύ μεγάλης έξαρσης που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες, οι ηγέτες συμφώνησαν αν κρίνεται αναγκαίο ελλείψει κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας κράτους-μέλους, να γίνεται διασυνοριακή μεταφορά ασθενών.

Αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η σύσταση της Κομισιόν για ευρεία χρήσης των γρήγορων τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι μεν λιγότερο αξιόπιστα, ωστόσο μπορούν να δώσουν αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά. Την αγορά τους θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται επίσης βελτίωση της ανταλλαγής στοιχείων, όπου ρόλο συντονιστή θα αναλάβουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και η Κομισιόν, ενώ οι πληροφορίες θα αφορούν επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών και την επιτήρηση της δημόσιας υγείας. Σκοπός είναι η παρακολούθηση και καταγραφή της εξάπλωσης του κορονοϊού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Για την ιχνηλάτιση επαφών και ειδοποιήσεων σε διασυνοριακό επίπεδο η Κομισιόν δρομολόγησε μια «ευρωπαϊκή πύλη» στην οποία θα συνδεθούν όλες οι εθνικές εφαρμογές.

Σχετικά με τα εμβόλια, η Επιτροπή διαπραγματεύεται συμφωνίες με τους παραγωγούς, ώστε να είναι διαθέσιμα στους Ευρωπαίους αμέσως μόλις αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Μόλις γίνουν διαθέσιμα, τα εμβόλια θα διανεμηθούν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών για τα εμβόλια.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ