Κρίτων Αρσένης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την αναβίωση των παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Αιγαίου.

Βρυξέλλες. Την προσπάθεια για την αναβίωση των παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Αιγαίου στηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, φιλοξενώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ομάδα 20 νέων μουσικών, που θα πλημμυρίσουν το Κοινοβούλιο με τις παραδοσιακές μουσικές τους Αιγαίου και έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πίττα με θέμα τα «Πανηγύρια του Αιγαίου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τη στήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Μια ομάδα νέων μουσικών, διάσπαρτων στα νησιά του Αιγαίου ξαναδίνει ζωή στα παραδοσιακά όργανα (τσαμπούνες, σουραύλια, τoυμπάκια), που για χρόνια είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούνται. Μόνο στις Κυκλάδες είναι 120 τα νέα παιδία που αγάπησαν και ανέστησαν τα παραδοσιακά όργανα του νησιού τους. Διοργανώνω μια γιορτή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τα τιμήσουμε, αλλά και να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη, την “άλλη” Ελλάδα. Περιτριγυρισμένοι από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα με θέμα τα «Πανηγύρια του Αιγαίου», 736 ευρωβουλευτές, οι ευρωπαίοι Επίτροποι και πάνω από 3000 υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χιλιάδες επισκέπτες θα γευτούν τους παραδοσιακούς μεζέδες του Αιγαίου, θα ακούσουν την αυθεντική μουσική από 20 νέους μουσικούς του Αιγαίου και θα χορέψουν στους ρυθμούς του. Πιστεύω ότι μετά την εμπειρία τους αυτή πολλοί θα επιλέξουν να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και να συνεχίσουν τη γιορτή.

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με πολιτιστική κληρονομία, φυσικό πλούτο και παραδόσεις. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί της εξόδου από την κρίση, όχι στην ανάπτυξη μαζικού τουρισμού χαμηλών εσόδων, αλλά στην ανάπτυξη τουρισμού που αναδεικνύει την μοναδικότητα κάθε τόπου, που λειτουργεί ως αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής στηριζόμενος σε τοπικές προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών, που σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ενσωματώνεται αντί να επιβάλλεται σε αυτά».

Η φωτογραφία στην αφίσα της εκδήλωσης είναι του Γιώργου Πίττα από το βιβλίο του “Πανηγύρια στο Αιγαίο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ