Το Κοινοτικό Πανηγύρι

Πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι τριήμεροι εορτασμοί στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, με την ευκαιρία της Εορτής του Προστάτου της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 25η Ιουλίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν και αρκετοί προσκεκλημένοι, όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ευθύμιος Παντζόπουλος, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας Δρ. Νίκη Κατσαούνη, ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ Ευρώπης κ. Νίκος Σκηνίτης, ο εκδότης της παροικιακής εφημερίδας «Ελευθερία» και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης Έλληνας κ.ά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε στους Κοινοτικούς χώρους το καθιερωμένο Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας της Κοινότητας είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, λουκουμάδες, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία του Αγίου Παντελεήμονος στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική.

Τη Δευτέρα 26η Ιουλίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κυανέων κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων κληρικών και πλήθους λαϊκών προσκυνητών, που συνέτρεξαν από πολλές αδελφές Κοινότητες (όπως αυτής των Αγίων 12 Αποστόλων Hatfield). Στην αρχή αυτής της Ιερής Ακολουθίας προσεφέρθη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό η ιερή και ιστορική εικόνα του Αγ. Παντελεήμονος, ρωσικής τεχνοτροπίας, ιδιοκτησίας του ευπατρίδου Ομογενούς κ. Ανδρέα Αυγουστή, Προέδρου της Κοινότητας Αγίων Αναργύρων Βορ. Λονδίνου, ο οποίος και την αφιέρωσε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος, για να αποτελέσει μόνιμο προσκυνηματικό πόλο έλξης των φιλομαρτύρων πιστών. Μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας προσέφεραν στους προσκυνητές κέρασμα.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 27η Ιουλίου, τελέσθηκε το πρωΐ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου. Κατόπιν η Κοινότητα δεξιώθηκε τους πολυπληθείς προσκυνητές στους κοινοτικούς χώρους.

Τους ευλαβείς προσκυνητές υποδέχονταν στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο εορτάζων Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους και οι λοιποί Κοινοτικοί παράγοντες.

Ανέγερση νέου Ιερού Ναού

Σε όλες αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις το κέντρο του ενδιαφέροντος των πιστών, των προσκυνητών και των ευλαβών επισκεπτών ήταν ο νεοανεγειρόμενος Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος, σε βυζαντινό ρυθμό. Η οικοδόμηση του νέου Ναού ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ακριβώς και βρίσκει ήδη σε κανονική πορεία ολοκλήρωσης και αποπεράτωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αυτή την εποχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ερανική εκστρατεία για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, που είναι αναγκαίοι για την ολοκλήρωση του ιερού αυτού έργου. Προσκαλούμε όλη την θεοφιλή Ομογένειά μας να συνδράμει χρηματικά και να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού και εθνικοθρησκευτικής σημασίας στόχου.

Συγκεκριμένα, όσοι θα προσφέρουν το συμβολικό ποσό των £1000 θα αποκτούν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως «Ευεργέτες» της Κοινότητας και να λαμβάνουν ειδικό έντυπο Δίπλωμα Ευεργέτου και να χαράζεται το όνομά τους σε ένα τούβλο πάνω στο νέο Ιερό Ναό. Επίσης, μπορεί κανείς να προμηθεύεται από τους Εκκλ. Επιτρόπους λαχεία, με μεγάλο δώρο ένα αυτοκίνητο.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο μεγαλόπνοο αυτό έργο μπορούν να στείλουν τις προσφορές τους στην διεύθυνση του Ναού, τη φροντίδι του Ιερ. Προϊσταμένου Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα (The Vicarage, 660 Kenton Road, Harrow, Middx. HA3 9QN, NW London), γράφοντας την επιταγή τους στο όνομα: “St. Panteleimon Greek Church”.

Τα μέλη και οι φίλοι της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη και πρόοδο των εργασιών ανέγερσης, επισκεπτόμενοι το Κοινοτικό blog, το οποίο ανανεώνεται καθημερινά. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι η εξής: www.panteleimongr.blogspot.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ