Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμός, εξαγωγές και η εσωτερική κατανάλωση θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία το 2023, προβλέπει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του περασμένου Φεβρουαρίου προς το καλύτερο. Όπως προκύπτει από την εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,4%, που είναι διπλάσιος από εκείνον που προέβλεπε στις αρχές Φεβρουαρίου. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% προβλέπεται και για το χρόνου.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, στην ανεργία προβλέπεται νέα αποκλιμάκωσή της φέτος και του χρόνου, μειώνοντας την απόσταση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και θα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 11-12%.

Πάνω από 4% ο πληθωρισμός

Στο δημοσιονομικό τομέα, η Επιτροπή προβλέπει νέα βελτίωση στην Ελλάδα τόσο σε σχέση με το έλλειμμα, όσο και το χρέος, που θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Μάλιστα, φέτος η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο έλλειμα της γενικής κυβέρνησης μετά την Πορτογαλία. Η Επιτροπή αποδίδει την προβλεπόμενη βελτίωση στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που φέρουν αυξημένες φορολογικά έσοδα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί ελαφρώς ψηλότερα από 4% φέτος και κάτω από 2,5% το 2024, επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για την Ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση αναμένει επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων φέτος κα του χρόνου, ενώ προβλέπονται επίσης αύξηση των εξαγωγών, αλλά και των εισαγωγών.

Καλύτερη από τις προηγούμενες προβλέψεις θα είναι η ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σύνολο της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,1% φέτος και 1,6% του χρόνου, και για το σύνολο της ΕΕ 1,0% και 1,7% για το 2023 και 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ