Σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου απέτρεψαν οι αρχές πριν λίγες μέρες, ενώ η μαφία των ναρκωτικών κλιμακώνει τις συγκρούσεις της με το βέλγικο κράτος.Θα μπορούσε να είναι σενάριο βγαλμένο από αστυνομική ταινία αλλά δεν είναι. Στο Βέλγιο πριν από λίγες ημέρες οι αρχές απέτρεψαν την απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε από την μαφία των ναρκωτικών. Κοντά στο σπίτι του εντοπίστηκε αυτοκίνητο με καλάσνικοφ και άλλα όπλα. Το σοκ είναι μεγάλο αλλά ο ίδιος δεν αποθαρρύνεται: «Δε θα ενδώσουμε στη βία», δήλωσε σε σχόλιό του στο Twitter. Οι αρχές κάνουν λόγο για «σοβαρή απειλή» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρόσφατα κήρυξε τον πόλεμο στο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Με πληθυσμό μόλις 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από το λιμάνι της Αμβέρσας, τα ναρκωτικά φθάνουν εκεί και διανέμονται ύστερα σε όλη την ήπειρο, την Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αυστραλία. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εισαγωγής κοκαΐνης είναι το Ρότερνταμ. Τα λιμάνια είναι πολύ ελκυστικά για τις διεθνείς συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, οι πωλήσεις κοκαΐνης στην ΕΕ το 2020 ήταν τουλάχιστον 10,5 δις. ευρώ, ενώ από το 2017 σημειώνονται ρεκόρ ποσοτήτων κατάσχεσης ναρκωτικών κάθε χρόνο. Μόνο την άνοιξη του 2021 τα βελγικά τελωνεία κατάσχεσαν 27,64 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας μέσα σε έξι εβδομάδες. Αυτή η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων του δίκτυου επικοινωνιών Sky ECC.

Μεγάλο δίκτυο ναρκωτικών στο Βέλγιο και την Ολλανδία

Ως εκ τούτου περισσότεροι από 1.200 ύποπτοι συνελήφθησαν στο Βέλγιο. Ωστόσο τέτοια ευρήματα δεν έχουν αντίκτυπο στην αγορά παρά το ότι είναι ενοχλητικά για τις συμμορίες των ναρκωτικών. Το μεγάλο ποσοστό της διαφθοράς κάνει δυνατή αυτή την πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ . Λιμενεργάτες, ιδιωτική βιομηχανία, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι – όλοι συμμετέχουν εν μέρει.

Επιπλέον, οι συμμορίες γίνονται ολοένα και πιο βίαιες – και έχουν πάψει εδώ και καιρό να δρουν κρυφά. Βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «πόλεμο ναρκωτικών» στους δρόμους της Αμβέρσας, όπου συχνά σημειώνονται πυροβολισμοί και εκρήξεις. Οι δράστες προέρχονται συχνά από την Ολλανδία, η οποία συνορεύει απευθείας με την Αμβέρσα. Οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι για το σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης είναι επίσης Ολλανδοί. Συνελήφθησαν στην περιοχή της Χάγης και πρόκειται να εκδοθούν.

Τα εγκληματικά δίκτυα στο Βέλγιο και την Ολλανδία είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, δήλωσε ο Ολλανδός ποινικολόγος Κίρυλ Φίνχουτ στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant. «Ολλανδοί εγκληματίες πηγαίνουν στο Βέλγιο και αντίστροφα, κάνοντας κατάχρηση των συνόρων για να διαφύγουν απο την αστυνομία της χώρας τους και την δικαιοσύνη». Ο Φίνχουτ παρατηρεί ομοιότητες στην οργάνωση της μαφίας και στις δύο χώρες.

«Βλέπουμε ότι υιοθετούνται τα βασικά χαρακτηριστικά της μαφίας ως την ακραία τους μορφή, όπως είναι η βία κατά του κράτους». Στα μέσα του 2021 στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις πυροβολήθηκε στο δρόμο και υπέκυψε στα τραύματά του μετά από εννέα ημέρες.Οι αρχές πιστεύουν πως μια διαβόητη συμμορία ναρκωτικών είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του.

Τα πλοκάμια της μαφίας ναρκωτικών σε όλη τη χώρα

Ο γενικός εισαγγελέας του Βελγίου, Ιγκνάσιο ντε Λα Σέρνα, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου τον Φεβρουάριο. Σε συνέντευξη του δήλωσε πως οι αρχές είναι δραματικά υποστελεχωμένες. «Η μαφία αρχίζει να ελέγχει τη χώρα» υπογραμμίζει ο ίδιος. Ο γενικός εισαγγελέας των Βρυξελλών, Γιόχαν Ντελμούλ, επίσης σημειώνει τον κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε «κράτος ναρκωτικών». Πρόσφατα δήλωσε πως το οργανωμένο έγκλημα παίζει συνεχώς μεγαλύτερο ρόλο στο εμπόριο κοκαΐνης. Αυτό οδηγεί στον βίαιο ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των ομάδων και σε σοβαρές συγκρούσεις κυρίως με ολλανδικές εγκληματικές οργανώσεις» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Ως εκ τούτου αυξάνεται και η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Ο Γιόχαν Ντελμούλ αναφέρθηκε σε επιθέσεις με χειροβομβίδες, εκφοβισμό και δολοφονίες. Το εμπόριο ναρκωτικών έχει αυξήσει και άλλες μορφές εγκληματικότητας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βαν Κβικενμπόρνε προσπάθησε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα με κίνδυνο να το πληρώσει παρ’ ολίγον με την ζωή του. Προσέλαβε περισσότερους υπαλλήλους, δημιούργησε μια νέα ανακριτική αρχή για το λιμάνι ενώ συνήψε συμφωνία έκδοσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την αποτροπή της απαγωγής του, η ομοσπονδιακή εισαγγελία δήλωσε πως «η απειλή αυτή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Ο ίδιος ο υπουργός αλλά και η οικογένεια του βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία υπό την προστασία της αστυνομίας ενώ σε συνέντευξή του την Τρίτη στα βελγικά ΜΜΕ υπήρξε μαχητικός: «Στο δικό μας κράτος δικαίου δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη βία». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το κράτος βρίσκεται σε μια νέα φάση: της τρομοκρατίας ναρκωτικών.

Μίχελ Βίντε, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ