Έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Την επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τοπία τους από την άναρχη δόμηση και την κλιματική αλλαγή επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, στην έκθεσή του για τη διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσογείου. Η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Λισσαβόνα.

Με αφορμή την έγκριση της έκθεσης, ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ένα τέταρτο σχεδόν των αρχαιολογικών χώρων που είναι ενταγμένοι στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Οι αρχαιολογικοί χώροι διαμορφώνουν την ταυτότητα μας και κάνουν τις χώρες της Μεσογείου παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Συχνά όμως δεν τους προστατεύουμε.

Η μεσογειακή λεκάνη δέχεται ετησίως περίπου το 1/3 της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Η σημαντικότερη πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τοπία είναι η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση από την χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα την παραθεριστική κατοικία. Η αλόγιστη αυτή δόμηση απειλεί τα τοπία των αρχαιολογικών χώρων και υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, σε αυξανόμενες δασικές πυρκαγιές, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εντείνει την ερημοποίηση και την διάβρωση των εδαφών απειλώντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τοπία τους.

Τα μεσογειακά κράτη πρέπει να επενδύουμε διαρκώς στην προστασία και διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων και την αποκατάσταση των τοπίων τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ιστορικό τοπίο των αρχαιολογικών χωρών αλλά και η φύση που περικλείεται σε αυτούς είναι αναπόσπαστα τμήματα τους, χωρίς τα οποία υποβαθμίζεται η σημασία των χώρων, η εμπειρία του επισκέπτη και το τουριστικό κεφάλαιο της κάθε περιοχής.

Απαιτείται να ληφθούν μέτρα προστασίας από τη δόμηση όπως και μέτρα για την προώθηση του οικοτουρισμού και του αειφόρου τουρισμού. Θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου τα μέτρα προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από την κλιματική αλλαγή να στηρίζονται στην ενίσχυση της φυσικής ικανότητας των τοπικών οικοσυστημάτων και να προστατεύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους από ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, διάβρωση). Την ίδια στιγμή, απαιτείται ειδική μέριμνα προκειμένου τα μέτρα αντιμετώπισης και προσαρμογής κάθε χώρας στην κλιματική αλλαγή να μην έχουν αρνητικές συνέπειες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά τους τοπία.

Η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές ανταλλαγές στις δύο όχθες της Μεσογείου.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ευρωβουλευτή και καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Χρυσούλα Παλιαδέλη, για τη σημαντική συμβολή της στην ολοκλήρωση της έκθεσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ