Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου.

Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2011. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία των δασών για την Κλιματική Αλλαγή, Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τα δάση της Ελλάδας με εξαφάνιση και μας υποχρεώνει να επενδύσουμε στη δασική προστασία. Απαιτείται να επενδύσουμε στην αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την προστασία των δασών από δόμηση, εξορυκτικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις δημοσίων έργων.

Τα επόμενα χρόνια καλούμαστε μέσα από τις πολιτικές μας, να επιλέξουμε αν θα προστατεύσουμε τα δάση και τη βιοποικιλότητα μας, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και να ωφεληθούμε από τις σχεδιαζόμενες πληρωμές για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες ή αν θα χάσουμε σταδιακά τα δάση μας με δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό, τη διάβρωση του εδάφους, τη διαθεσιμότητα νερού, την αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών.

Τα δάση συγκαταλέγονται ανάμεσα στα οικοσυστήματα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας. Πολύτιμη είναι η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής καθώς λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα. Αποτελούν ασπίδα απέναντι στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση του εδάφους, προστατεύοντας τη δυνατότητα κάθε τόπου να παράγει τροφή. Οι υπηρεσίες όμως των δασικών οικοσυστημάτων δε σταματούν εδώ. Προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, παρέχουν τη δυνατότητα αναψυχής και οικοτουριστικής ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ωστόσο, παγκοσμίως, χάνουμε μια “Ελλάδα δάσος”, περίπου 130 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως.

Σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υπό συζήτηση η θέσπιση πληρωμών στις χώρες και τους τοπικούς πληθυσμούς που διατηρούν τη βιοποικιλότητα τους και συμβάλλουν κατά αυτό τον τρόπο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να απελευθερωθούν πρόσθετοι πόροι για τα δάση και τη βιοποικιλότητα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που αλλάζουν τον τρόπο διαχείρισης των δασών. Απαιτείται να επενδύσουμε στην αναβάθμιση της δασικής μας υπηρεσίας καθώς είναι αυτή που θα συμμετέχει στη λήψη κρίσιμων για την Ελλάδα αποφάσεων, άλλα θα κληθεί και να τις εφαρμόσει.

Τα δάση είναι που θα υποφέρουν πρώτα από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ήδη στη χώρα μας, πέρα από την αύξηση της έντασης των πυρκαγιών, καταγράφονται δασικές ασθένειες μεγαλύτερης συχνότητας και έντασης, καθώς τα δέντρα λόγω της καταπόνησης από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας είναι πιο ευάλωτα στις προσβολές εντόμων. Χαρακτηριστικές είναι οι εκτεταμένες νεκρώσεις ελάτης. Αυτά όμως δεν είναι παρά τα συμπτώματα του αρχικού σταδίου της Κλιματικής Αλλαγής, που αναμένεται να λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις μέσα στον αιώνα μας.

Η επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών είναι κεντρικής σημασίας για την Ελλάδα σήμερα. Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, η κατάσβεση των πυρκαγιών και η αποκατάσταση των καταστροφών τους έχει ένα δυσβάστακτο κόστος που είναι πολλαπλάσιο από αυτό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών σε όλα μας τα δάση. Η επένδυση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι θεμελιώδης δράση εξοικονόμησης δημόσιων πόρων.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ