Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Χάμπεκ περί κινδύνου πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ήρθε η ανακοίνωση: νέο πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον δύσκολο χειμώνα.Μετά τις δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, οι οποίες προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία σχετικά με τον κίνδυνο πτώχευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ επανέρχεται σήμερα με νέες εξαγγελίες.

Πριν από λίγη ώρα από το βήμα της γερμανικής βουλής ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μην υποκύψουν στους ενεργειακούς κλυδωνισμούς του φετινού χειμώνα. «Θα προστατεύσουμε τις γερμανικές επιχειρήσεις» ανέφερε, ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος που ισχύει ήδη για τη βιομηχανία, πλέον και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα σε νέα συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας έκανε λόγο για την δημιουργία μιας κρατικής «ασπίδας προστασίας», όπως την χαρακτηρίζει, για το φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών. «Υπάρχει κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων και πρέπει να τον αποφύγουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βραχυχρόνιο πρόγραμμα στήριξης

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμού του ενεργειακού κόστους για ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι περιορισμένη και άλλος ένας σημαντικός στόχος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας τους έναντι άλλων επιχειρήσεων του εξωτερικού. Συχρόνως από αρχές Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ και το πρόγραμμα «Gas for Money», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης εταιρειών που μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Στο μεταξύ κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Μαρσέλ Φράτσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στηρίζουν τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ ως προς τις δηλώσεις του περί κίνδυνου χρεοκοπιών. Όπως γράφει στο Twitter: «Δεν καταλαβαίνω την κριτική στον υπουργό Χάμπεκ γιατί οι δηλώσεις περί πτωχεύσεων είναι σωστές.

Κι όλα αυτά την ώρα που η ‘Ενωση Γερμανών Βιομηχάνων BDI προειδοποιεί ότι μία στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχεί πλέον για την οικονομική τους επιβίωση. Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της, το 58% των γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων ενώ το 34% αντιμετωπίζει ουσιαστικό «υπαρξιακό» πρόβλημα, με άλλα λόγια κίνδυνο πτώχευσης.

Μια στις δέκα επιχειρήσεις έχει ήδη περικόψει ή ακόμη και διακόψει την παραγωγή της. Ο δε επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη από τη γερμανική συγκυβέρνηση.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ