Ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανησυχεί για το γερμανικό χρέος που ξεπερνά τα 2 τρις. Αδιαφάνεια και «δημιουργική ασάφεια» στα δημοσιονομικά επιρρίπτει στον υπ. Οικονομικών.Στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ έχει σκαρφαλώσει από το 2020 το βουνό του γερμανικού δημόσιου χρέους. «Σε 70 χρόνια Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας η Γερμανία συσσώρευσε χρέη ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Μόλις μέσα σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2022, το ύψος του χρέους από τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπέρασε, κατά απίστευτο τρόπο, τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών ο Κάι Σέλερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου με έδρα τη Βόννη.

Η συγκυβέρνηση και ο Λίντνερ «συσκοτίζουν την κατάσταση»

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανεξάρτητη αρχή με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα δημοσιονομικής φύσης,έχει ήδη ασκήσει κριτική στη διαχείριση του φετινού προϋπολογισμού στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και των ογκωδέστατων μέτρων ελάφρυνσης, μετά από σχετική ερώτηση της γερμανικής βουλής πριν από περίπου ένα μήνα.

O επικεφαλής του όμως επανέρχεται στο θέμα μιλώντας στο RND χωρίς περιστροφές, υπογραμμίζοντας ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης «αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση» για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η συγκυβέρνηση «συσκοτίζει την κατάσταση με τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς» αλλά και με τη «’δημιουργική’ τήρηση των βιβλίων δημοσίων εσόδων και εξόδων» αναφέρει ο Κάι Σέλερ επιρρίπτοντας ευθύνες για «έλλειψη διαφάνειας» ιδιαίτερα στον Φιλελεύθερο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Δεν θα τηρηθεί το χρεόφρενο ούτε το 2023»

Στη συνέντευξή του μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2023 παραβιάζει καταφανώς τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου, o oποίος υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθεί με το νέο έτος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο Σέλερ, οι υπολογισμοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον νέο δανεισμό καθώς και το ύψος του νέου χρέους δεν συγκλίνουν με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2023 (το ύψος του νέου χρέους υπολογίζεται επισήμως από την κυβέρνηση γύρω στα 46 δις ευρώ για το 2023).

Ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά πάντως στη γερμανική κυβέρνηση να περιορίσει άμεσα τις δαπάνες και να μειώσει το εύρος επιδοτήσεων που έχει υποσχεθεί. Αναγκαία θεωρεί τέλος και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ