Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.

Φωτογραφία: Αντωνία Τρουμπούκη.

ΑΘΗΝΑ : Με μια γραφή τρυφερή αλλά και γεμάτη ζεστασιά, ακόμα κι όταν περιγράφει τα σκληρότερα του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) η τ. Υπουργός Παιδείας Κύπρου και ποιήτρια μας αιφνιδιάζει ευχάριστα και με το συγγραφικό της ταλέντο τώρα. Δυνατά αλλά και τρυφερά συναισθήματα σ’ ένα  ταπεινό αυτοβιογραφικό ιστόρημα, που αποπνέει σεμνότητα. Χωρίς ίχνος έπαρσης κι αυτοπροβολής. Ενός μικρού κοριτσιού μεγαλωμένου παρά «θιν’ αλός» στην αγαπημένη Αμμόχωστο, που έζησε μετέχοντας ερωτευμένη τον αγώνα της ΕΟΚΑ και βίωσε τη φρίκη της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής στην καταστροφή τού ’74. Τον θρυμματισμό των παιδικών ονείρων της στην προσφυγιά. Τη σκλαβιά της ίδιας της πόλης της. Την απώλεια του αγαπημένου της. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου της ανακαλύπτουμε τα έντονα συναισθήματα  του μικρού κοριτσιού απ’ το Βαρώσι, που έγινε φοιτήτρια της Φιλοσοφικής στην Αθήνα, αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, νεαρότατη μητέρα, καθηγήτρια, χήρα, βουλευτής, υπουργός Παιδείας, βραβευμένη ποιήτρια και με το αιώνιο εφηβικό συναίσθημα σήμερα γιαγιούλα…  Το βιβλίο «Κωδικός Αταλάντη – Μια γυναίκα στην Αντίσταση», αυτοβιογραφικό ιστόρημα της Κλαίρης Αγγελίδου από τις εκδόσεις «Διόπτρα» 159 σελίδων, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στο «Σπίτι της Κύπρου» και τις Εκδόσεις «Διόπτρα», με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης. Προλόγισε ο εκδότης κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος. Το βιβλίο παρουσίασε η κ. Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος, ενώ
αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κ. Ειρήνη Μανουρά.

«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν μόνο αγώνας αποτίναξης του ζυγού. Ήταν αγώνας ψυχής. Ανθρωπιάς. Οι άνθρωποι πάλευαν με τον εαυτό τους, να γίνουν καλύτεροι, για μια πατρίδα απαλλαγμένη απ’ τη σκλαβιά και την εξαθλίωση», γράφει για τα χαρακτηριστικά του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, η Κύπρια συγγραφέας.

Κι η πιο οδυνηρή μαχαιριά στα σωθικά της ήταν η τουρκική κατοχή: «Δεν άντεξε την εισβολή, δεν άντεξε τη ματαίωση των ελπίδων, το γεγονός ότι αυτοί που πίστεψαν ότι θα τους λευτερώσουν, αυτοί στους οποίους στήριξαν τα όνειρά τους, αυτοί τους πρόδωσαν. Αυτοί έμπηξαν την πιο βαθιά μαχαιριά στο κορμί της Κύπρου κι άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα».

Στο συγγραφικό της πόνημα η Κλαίρη Αγγελίδου επιφυλάσσει ξεχωριστό επίμετρο για κείνον τον ξεχωριστό, μεγαλύτερό της συμμαθητή στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, που έπαιξε το 1948 τον ρόλο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού όταν ανέβασαν στο θέατρο την «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη και τον έλεγαν Γρηγόρη Αυξεντίου. Ειδικά γραμμένο για τα πέντε εγγονάκια της αλλά και για όλους μας, που αξίζει να το διαβάσουμε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ