Εντατικές έρευνες διενεργούν οι βρετανικές αρχές για την διαλεύκανση του εγκλήματος με θύματα 39 μετανάστες. Πληροφορίες από την αστυνομία του Έσσεξ αναφέρουν πως τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας ήταν από την Κίνα.Εντατικές έρευνες διενεργούν οι βρετανικές αρχές για την διαλεύκανση του εγκλήματος με θύματα 39 μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία του Έσσεξ, τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας ήταν από την Κίνα.

Από την πορεία των ανακρίσεων πολλά από τα αρχικά δεδομένα αναθεωρούνται μετά τον ενδελεχή έλεγχο του χρονοδιαγράμματος που ακολούθησε η πρώτη νταλίκα, η οποία μετέφερε το βαγόνι με τους 39 ανθρώπους. Η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας του Έσσεξ, πως η νταλίκα με τους παράνομους μετανάστες μπήκε σε βρετανικό έδαφος από λιμάνι της Ουαλίας, δεν ισχύει.

Μετά από πολιτική πίεση, συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία ο οδηγός Μο Ρόμπινσον, ένας 25χρονος βορειοιρλανδός. Από ό,τι φαίνεται ο συλληφθείς οδήγησε την νταλίκα από το ντεπό της εταιρείας μεταφορών, η οποία εδρεύει στην Βόρεια Ιρλανδία. Στόχος του ήταν να την συνδέσει με το φορτίο για το τελευταίο σκέλος της μεταφοράς των δύο βαγονιών, από το Purtfleet του Έσσεξ στον προορισμό τους, την Βόρεια Ιρλανδία. Μισή ώρα μετά σταμάτησε στην κοντινή κωμόπολη Thurrack, όπου και ανακαλύφθηκε το ανθρώπινο φορτίο που μετέφερε. Το βαγόνι με τους 39 ήταν ένα ψυγείο με θερμοκρασία -25 βαθμούς. Οι επιβαίνοντες είχαν προ πολλού παγώσει. Ο Ρόμπινσον συνέδεσε τα δύο βαγόνια της νταλίκας μισή ώρα μόλις πριν ειδοποιήσει τα ασθενοφόρα, γεγονός που ενδέχεται να τον απαλλάξει από την βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε ότι τα βαγόνια, με άλλη μηχανή, έφυγαν από το λιμάνι της Βάρνας. Το τι συνέβη στην ενδιάμεση διαδρομή από την Βουλγαρία έως το Έσσεξ είναι το ερώτημα που προσπαθούν να διαλευκάνουν οι βρετανικές αρχές.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος που χειρίζεται την υπόθεση από κοινού με την αστυνομία του Έσσεξ, εξετάζει το πιθανό ενδεχόμενο ύπαρξης δικτύου διακίνησης μεταναστών. Παράλληλα και η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους. Ένα από τα αδιευκρίνιστα, ακόμη ενδεχόμενα είναι το αν οι 39 μετανάστες επιβιβάστηκαν στην Βουλγαρία ή στη Βόρεια Γαλλία. Η διαλεύκανση αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης θα απαιτήσει μακροχρόνια έρευνα, υποστηρίζουν πηγές της αστυνομίας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ