Στο στόχαστρο σκληρής κριτικής και αμφισβήτησης η Κύπρος για την Οικονομία της από ξένες εφημερίδες, ΔΝΤ και Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της κυπριακής οικονομίας αναφέρονται σe δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Badische Zeitung» της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Γερμανία και η «Neue Zürcher Zeitung» της Ζυρίχης στην Ελβετία, ενώ σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild» κατηγορεί τους Κυπρίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ότι έλεγαν ψέμματα και απέκρυβαν την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας τους, παρασύροντας έτσι την γερμανική Βουλή να εγκρίνει δανειακή βοήθεια στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η Κύπρος προκαλεί πονοκεφάλους στο ΔΝΤ» είναι ο τίτλος της «Badische Zeitung».
H εφημερίδα αναφέρει, ότι το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες, όσον αφορά τη διάσωση της Κύπρου και σημειώνει: «Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγάλους κινδύνους. Η Κύπρος θα μπορούσε να πέσει σε έναν φαύλο κύκλο χρεωκοπίας, μεγάλης πτώσης των τιμών των ακινήτων, ζημιών των τραπεζών και ανεργίας, φοβούνται οι ειδικοί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει αυτόν τον χρόνο ύφεση της τάξεως του 8,7%. Το 2014 το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί επίσης κατά 3,9%. Οι ειδικοί δεν φαίνεται όμως, ούτε καν τις δικές τους προγνώσεις να εμπιστεύονται. Πολύ πιθανόν η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αναφέρεται στην σχετική έκθεση».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η «Neue Zürcher Zeitung» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη το 2015. Το επικίνδυνο πρόγραμμα της Κύπρου». Η εφημερίδα σημειώνει, ότι «σε μια ανάλυσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας το 2013 και το 2014 κατά 12,5%. Ήδη όμως από το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα έφτανε μέχρι το 2015 στο 126% του ΑΕΠ και μέχρι το 2020 στο 105%».
Βολές και κατηγορίες της «Βild» κατά της Κύπρου για εξαπάτηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ευθέως κατά της Κύπρου βάλλει η «Bild» με ρεπορτάζ της, στο οποίο ανακινεί τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο νησί. «Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος» είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας, που επικαλείται μυστική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Bild», η έκθεση αποδεικνύει «πόσα ψέματα είπαν οι Κύπριοι πολιτικοί και γιατί η γερμανική Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει την δανειακή βοήθεια προς το χρεοκοπημένο νησί». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, τον Μάρτιο του 2013 ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις ύψους δύο και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες. Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι από 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών, υπάρχουν συνολικά «μόλις» 270.000 εταιρείες. Από το 2010, όμως, ιδρύθηκαν στην Κύπρο περισσότερες από 56.000. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο έλεγχος έδειξε, ότι από τους 390 πελάτες το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, που στις τράπεζες, όμως, δεν αναφέρονται ως τέτοια. Τέλος, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από πρόσωπα, που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες. Για παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση ενός Ρώσου, που είχε καταδικαστεί για απάτη, ο οποίος, όμως, χρησιμοποίησε πέντε κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ
Αποκαλύψεις για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών το 2011
Τα στοιχεία αυτά φαίνεται, ότι ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα, αν υπολογίσει κανείς και τις πρόσφατες αποκαλύψεις κορυφαίων παραγόντων του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε στάση πληρωμών είχε φθάσει το 2011 η Λευκωσία, μερικούς μήνες πριν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Κύπρου, πολύ κοντά σε στάση πληρωμών είχε βρεθεί η Κύπρος τον Μάϊο του 2011, έξι μήνες πριν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, κ. Φαίδων Καλοζώης, καταθέτοντας στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, είπε, ότι λόγω της τραγικότητας της κατάστασης, άρχισε να προειδοποιεί με εσωτερικά σημειώματα για τους κινδύνους. Ο κ. Καλοζώης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, κ. Χαρίλαο Σταυράκη, στο οποίο γινόταν εισήγηση για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή. Τόνισε, δε, ότι στο εξωτερικό υπήρχε η εικόνα, πως η Κύπρος οδηγείτο σε ανεξέλεκτη χρεωκοπία, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2011, ζητούσε επειγόντως να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για την τραγικότητα της κατάστασης. Αντ’ αυτού, τόνισε, έγινε ανασχηματισμός και το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Κίκης Καζαμίας.Ο κ. Καλοζώης μίλησε για υπεραισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους του κ. Σταυράκη και επεσήμανε, ότι το δημόσιο χρέος από 49% το 2008 εκτοξεύθηκε σε τέσσερα χρόνια στο 86%.
Νίκος Αναστασιάδης: Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας το 2013 και 2014.
Εξάλλου ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην σημερινή οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας του, τόνισε, ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας το 2013 και το 2014.
Ιδιαίτερα, ανέφερε, ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση περίπου 8,7% εφέτος και 3,9% το 2014, ενώ σταδιακή ανάκαμψή της, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται το 2015.
Σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε παράλληλα, ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, «δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών».
Τόνισε επιπρόσθετα, ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, «θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και του λαού, προς την οικονομία».
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας, που εξήγγειλε πρόσφατα και κάλεσε τους εργοδότες να τα υιοθετήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ