Η «επέλαση» της Όμικρον κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική και στην Κύπρο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο προσφυγικό κέντρο Πουρνάρα, μετά την ανίχνευση 85 τουλάχιστον κρουσμάτων κορωνοϊού.Με αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας κατά της Covid-19 υπό τον φόβο αύξησης της διασποράς λόγω γιορτών, επιχειρεί η Κύπρος να ανακόψει την «επέλαση» της παραλλαγής Όμικρον που έκανε την εμφάνιση της στην χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, θεωρείται δεδομένο ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η παραλλαγή θα επικρατήσει στην Κύπρο, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κακή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων -εντοπίστηκαν πέραν των 8.000 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με βάση τα νέα μέτρα, των επισκέψεων σε οικίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να προηγείται rapid test με αρνητική ένδειξη, ενώ ο μέγιστος αριθμός ανά οικία καθορίστηκε στα 20 άτομα. Το εν λόγω μέτρο προστίθεται σε προηγούμενη κυβερνητική απόφαση, με την οποία αποκλείεται ο ανεμβολίαστος πληθυσμός από αίθουσες θεαμάτων, κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

Συναγερμός στο Πουρνάρα

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, επηρέασε και το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αιτητών ασύλου Πουρνάρα, όπου επικρατεί αναβρασμός μετά τον εντοπισμό 85 κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο Πουρνάρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι πέραν των 2,5 χιλιάδων ανθρώπων, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές υπό τον φόβο μιας άνευ προηγουμένου υγειονομικής συνθήκης.

Ως εκ τούτου τις τελευταίες ημέρες στήθηκε με τεράστια επιχείρηση από τον κυπριακό στρατό για μετακίνηση αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς αποσυμφόρηση του κέντρου. Συγκεκριμένα, οχήματα της εθνικής φρουράς μετέφεραν τα κρούσματα κορωνοϊού σε κέντρο αποκαταστάσης post-covid ασθενών. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες που θεωρούνται επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου «Λίμνες».

Πρόκειται για ένα νέο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε με λεφτά από τα κρατικά ταμεία αφού το συγκεκριμένο έργο δεν πληροί τις προδιαγραφές και τα κριτήρια τα οποία καθορίζει η Ευρώπη έτσι ώστε να παρέχει οικονομική βοήθεια.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ