Στη συνέντευξη τύπου ο Γερμανός υπ. Υγείας θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για χαλάρωση μέτρων. Η εικόνα ίσως βελτιωθεί προς το Πάσχα. Ελπίδες για ένα «σούπερ καλοκαίρι».Την κορύφωση του κύματος της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον αναμένει «στα μέσα Φεβρουαρίου, αν όχι λίγο αργότερα» ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, όπως ανέφερε σήμερα στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη τύπου για την εικόνα και την πορεία της πανδημίας. «Η κατάσταση δεν έχει τεθεί ακόμη πραγματικά υπό έλεγχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικό, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα λειτουργούν και είναι σωστά».

Ο Γερμανός υπ. Υγείας εκτιμά πάντως ότι μια χαλάρωση των μέτρων τη δεδομένη στιγμή, όπως πολλοί ζητούν ήδη και στη Γερμανία, «θα επιμήκυνε απλώς το κύμα της πανδημίας». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων πριν από το Πάσχα που φέτος στη Γερμανία γιορτάζεται στις 17 Απριλίου, τονίζοντας όμως ότι ακόμη είναι νωρίς για προβλέψεις.

Aξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο περιοδικό Στερν ο Γερμανός υπουργός σημειώνει ότι δεν βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία ελπίζοντας σε ένα «σούπερ καλοκαίρι, όπως και πέρυσι», με κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ρόμπερτ Κοχ: Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ ανέφερε επίσης ότι «βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημείο καμπής της πανδημίας» και ότι «το κύμα Όμικρον θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει». Σημαντικά προβλήματα εντούτοις παραμένουν, εξαιτίας του αριθμού των ανεμβολίαστων.

«Πάρα πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι επιβαρυμένα, αλλά ευτυχώς όχι υπερπλήρη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου όσο ακόμη χάνονται άνθρωποι καθημερινά από τον κορωνοϊό και όσο νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό στις εντατικές, συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα.

Το «νέο μέτωπο» της Βαυαρίας

Τη συνέντευξη τύπου απασχόλησε τέλος και η περίπτωση του κρατιδίου της Βαυαρίας, όπου ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το υγειονομικό προσωπικό.

Πρόκειται για «ένα επικίνδυνο σήμα» που εκπέμπει η Βαυαρία, τόνισε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιρρίπτοντας στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας ότι ουσιαστικά «υποκύπτει» στους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν στους δρόμους. Τόνισε δε ότι είναι «απαράδεκτο εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας να μην αποδέχονται τη δυτική επιστημονική γνώση».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πάντως ότι η απόφαση της Βαυαρίας «δεν σημαίνει τίποτα» για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Γι αυτό αποφασίζει το γερμανικό κοινοβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ