Έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσφέρει μία τελευταία αποτύπωση των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2022. Αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.Καθώς ολοκληρώνεται μία δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υπερασπίζεται, για μία ακόμη φορά, τη «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική που εκ των πραγμάτων εναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει. «Ασφαλώς δεν είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι αυξάνουμε το χρέος μας σε αυτή τη συγκυρία», επισημαίνει. «Αλλά βρισκόμαστε σε πόλεμο για την ενέργεια και απαιτούνται μέτρα που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο πλαίσιο».

Οι δηλώσεις Λίντνερ περιλαμβάνονται στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Δεκέμβριο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιέχει ένα είδος απολογισμού για τη χρονιά που φεύγει. Η έκθεση σημειώνει ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2022 περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, «η σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2023 με επιστροφή στο ανώτατο όριο δανεισμού που προβλέπει το φρένο του χρέους, ο εκσυγχρονισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών και η ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος». Όσον αφορά τον σημερινό εξαιρετικά υψηλό νέο δανεισμό της Γερμανίας, η έκθεση κάνει λόγο για «εξαιρέσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Πλούσια ευρωπαϊκή ατζέντα

Πολυάριθμες είναι οι αναφορές σε ζητήματα γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η έκθεση σημειώνει ότι τελικά επελέγη ο υποψήφιος που είχε τη στήριξη της Γερμανίας, δηλαδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια. Παράλληλα, η Γερμανία εντείνει τις προσπάθειες για να φέρει στη Φρανκφούρτη την έδρα της υπό σύσταση Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA). Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία European Tech Champions Initiative για την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όσον αφορά την επικείμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν το φθινόπωρο, σημειώνεται ότι η Γερμανία επιθυμεί «πιο απλούς και πιο διαφανείς κανόνες». Κύριος στοχος των δημοσιονομικών κανόνων, σύμφωνα με το Βερολίνο, θα πρέπει να είναι «να διατηρηθεί η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους για όλες τις χώρες» της ευρωζώνης.

Αισιοδοξία για το 2023

Παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι έχουν γίνει «πρώτα και σημαντικά βήματα» για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών, ενώ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Ενθαρρυντικό μήνυμα αποτελεί ασφαλώς η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2% τον μήνα Νοέμβριο. Σημαντική θεωρείται και η αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ κατά 23% σε ετήσια βάση, σε σχέση δηλαδή με τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη, με βάση τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022, το συνολικό χρέος του δημόσιου τομέα στη Γερμανία (κεντρική κυβέρνηση, κρατίδια, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς κοινωνικής ασφάλισης) καταγράφει ελαφρά μείωση κατά 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξακολουθεί βέβαια να κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς αγγίζει τα 2.325 δις ευρώ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AFP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ