Υπουργοί Δικαιοσύνης συζητούν για την ενίσχυση του Δικαστηρίου μετά από την απόφασή του για ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου. Αυξάνεται η βρετανική χρηματοδότηση.Την ημέρα που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται τη Ρωσία πάνω από 40 υπουργοί Δικαιοσύνης καταφθάνουν στο Λονδίνο. Είναι μια αξιοσημείωτη συγκυρία καθώς και τα δυο αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η διάσκεψη που συνδιοργανώνει Βρετανία και Ολλανδία είχε γίνει γνωστή από τις αρχές Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται όμως ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο Βρετανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου αλλά και τη μετακίνηση ανήλικων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο ιστορικό Lancaster House, στο πάρκο St. James της βρετανικής πρωτεύουσας και θα φιλοξενηθεί από κοινού από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ και την υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της Ολλανδίας Ντίλαν Γεζιλγκόζ – Ζεγκέριους.

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις

Εκπρόσωποι και υπουργοί Δικαιοσύνης από περισσότερες από 40 χώρες έχουν δώσει το παρών με στόχο να αυξήσουν την παγκόσμια οικονομική και πρακτική υποστήριξη που μπορεί να προσφερθεί προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εκείνο με την σειρά του θα συντονίσει τις προσπάθειες που θα διασφαλίσουν ότι έχει όλα όσα χρειάζονται για τη διεξαγωγή ερευνών και τη δίωξη των υπευθύνων της κάθε υπόθεσης που εξετάζει.

«Συγκεντρωνόμαστε ενωμένοι για έναν σκοπό, να ζητήσουμε από τους εγκληματίες πολέμου να λογοδοτήσουν για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της άδικης, απρόκλητης και παράνομης εισβολής» δήλωσε ήδη ο Ντόμινικ Ράαμπ. Κύριοι πρωταγωνιστές της σημερινής διάσκεψης είναι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Χαν αλλά και o υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Ντένις Μαλιούσκα μαζί με τον Γενικό εισαγγελέας της χώρας Αντρέι Κόστιν.

Να αναφερθεί ότι το Λονδίνο έχει ήδη δεσμευτεί να δώσει φέτος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο 1 εκατομμύριο λίρες. Αυτά θα διατεθούν μεταξύ άλλων για τη ψυχολογική βοήθεια θυμάτων και μαρτύρων εγκλημάτων και την ενίσχυση του Δικαστηρίου με περισσότερους Βρετανούς εμπειρογνώμονες που θα να εργαστούν για αυτό. Βέβαια στη διάσκεψη αυτή είναι στην ευχέρεια της κάθε χώρας ποιος θα είναι ο τρόπος παροχής περαιτέρω βοήθειας προς το Δικαστήριο. Επισημαίνεται ότι πολλοί είναι οι ειδικοί του κλάδου, οι οποίοι σχολιάζουν σήμερα ότι δεν έχουν βγει επίσημες ανακοινώσεις για τη συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης, κάτι που εγείρει ερωτήματα γιατί να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ