london2Στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου.

Α). Ομιλία για τη «συγχώρηση»

Την Κυριακή της Τυρινής, 17η Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε Πνευματική Σύναξη στην Κοινοτική Αίθουσα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου. Κύριος Ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας (Ιατρός), ο οποίος παρουσίασε πολύ αναλυτικά το σπουδαίο θέμα: «Η συγχώρηση στη ζωή των χριστιανών»!
Ο π. Χρυσόστομος στην επεξεργασία του θέματος χρησιμοποίησε επιχειρήματα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, από την Αγία Γραφή και από τη σύγχρονη επιστήμη της Ψυχολογίας.
Οι Κυρίες της τοπικής Βοηθητικής Αδελφότητας «Η Αγία Αγάθη» είχαν -όπως πάντα- ετοιμάσει πλούσια νηστήσιμα κεράσματα.
Αμέσως μετά την ομιλία όλοι μεταφέρθηκαν στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής όπου τελέσθηκε η πρώτη Ιερή Ακολουθία της φετινής Μεγ. Σαρακοστής, που ήταν ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως.
Στο τέλος του Εσπερινού τα μέλη του εκκλησιάσματος έλαβαν την ευχή των Ιερέων, π. Αναστασίου και π. Χρυσοστόμου, και προσέφεραν συγχώρηση ο ένας στον άλλον. Έτσι ξεκίνησε και στην Κοινότητα του Harrow η κατανυκτική αυτή εκκλησιαστική περίοδος, σύμφωνα με τα ήθη και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

B). Σαρακοστιανό γεύμα

Την επομένη ημέρα, Καθαρά Δευτέρα 18η Μαρτίου 2013, οι θαυμάσιες Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Η Αγία Αγάθη» κάλεσαν τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας σε σαρακοστιανό γεύμα.
Ο Ιερέας και η ηγεσία της τοπικής Κοινότητας ήταν εκεί. Ο Κτήτορας του νέου Ναού κ. Πανίκος Ηροδότου με τη σύζυγό του παρευρέθηκαν επίσης. Συνολικά έλαβαν μέρος περί τα 120 άτομα.
Στο γεύμα συμμετείχε και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο κα. Βαρβάρα Καμπουρίδου.
Τα φαγητά μοναδικά. Η φιλοξενία εγκαρδιότατη. Η χαρά και τα χαμόγελα διάχυτα στα πρόσωπα όλων.
Τους συνδαιτυμόνες χαιρέτισαν εγκάρδια ο π. Αναστάσιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας κα. Μαίρη Παπαπαύλου και η κα. Καμπουρίδου.
Το χρηματικό προϊόν της εκδήλωσης ανήλθε στις £1100.

london1

Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου 2013, που στη γλώσσα της Εκκλησίας μας ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, «ανάμνησιν ποιούμεθα της αναστηλώσεως των αγίων και σεπτών Εικόνων, γενομένης παρά των αειμνήστων Αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως, Μιχαήλ και της μητρός αυτού Θεοδώρας, επί της Πατριαρχείας του αγίου και ομολογητού Μεθοδίου».
Κατά την εορταστική αυτή ημέρα, μέσα σε χιονόπτωση και με την θερμοκρασία στους -2 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου, τελέσθηκε στο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων. Ήταν εξόχως συγκινητικό να βλέπει κανείς πιστούς όλων των ηλικιών να κρατούν εικόνες που έφεραν από τις οικίες τους για να ευλογηθούν στο Ναό, να συμμετέχουν με ευλάβεια στη λιτανεία και την προσευχή.
Ήταν όντως μια πανηγυρική και θριαμβευτική στιγμή στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας και των Ελληνορθοδόξων χριστιανών που παροικούν στην εσχατιά αυτή του ΒΔ Λονδίνου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ