Κυρίως οικονομικού χαρακτήρα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Το απόγευμα η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο και η ομιλία του Μητσοτάκη στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο και LSE.Είναι μια δύσκολη περίοδος για το Ηνωμένο Βασίλειο και το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης ιδιαιτέρως σφιχτό. Για αυτό και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κυριακή στο Λονδίνο έχει περισσότερο οικονομικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σούνακ. Η χροιά αυτή εντείνεται και από τη συνοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, Αλέξη Πατέλη.

Σήμερα, Δευτέρα, η ημέρα ξεκίνησε για τον ίδιο στην Morgan Stanley, καθώς είναι ο βασικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο (ΕΠΣ). Το συνέδριο είναι γνωστό και ως «roadshow» καθώς σε αυτό προωθούνται μετοχές -σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές- προς ξένους επενδυτές. Το ΕΠΣ διοργανώνεται ετησίως διά ζώσης, ενώ υπήρξε μια παύση λόγω της πανδημίας. Φέτος οι διοργανωτές του είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η επενδυτική τράπεζα της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι «αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που την βάζουν πια στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών». Για το διήμερο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις, αλλά και ευκαιρίες για τετ-α-τετ συνομιλίες εκπροσώπων εταιρειών και επενδυτών. Σημαντικό να αναφερθεί ότι στο ΕΠΣ θα συμμετέχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά και τα «δυνατά» χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Lamda Developments.

Επισημαίνεται ότι η διοργάνωση παραμένει αυστηρά κλειστή για ΜΜΕ και ευρύ κοινό.

Τα κτήματα του Τατοΐου στο επίκεντρο

Η ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζεται στο Ουίνδσορ. Στις 17:00 τοπική ώρα έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στον Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του ο Κάρολος, ωστόσο οι δυο τους έχουν συναντηθεί ξανά, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του Απριλίου στην έπαυλη του Dumfries House στην Σκωτία. Και αυτό θα είναι ουσιαστικά το επίκεντρο της συζήτησης: Το κτήμα στη Σκωτία και η ολιστική παρέμβαση του Καρόλου για την αλλαγή του έχει λειτουργήσει ως πρότυπο για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Είναι αλήθεια άλλωστε, πως ο νέος βασιλιάς έχει δείξει ένα προσωπικό ενδιαφέρον για το εν λόγω ελληνικό εγχείρημα.

Βέβαια υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό, σχετικά με το αν στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης θα συμπεριληφθεί και το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει εντονότερα τις δύο χώρες.

Οι θέσεις της Ελλάδας εν όψει εκλογών

Στις 19:30 τοπική ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κλείσει την ημέρα του στο London School of Economics (LSE) καθώς είναι προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου, Κέβιν Φέδερστοουν. Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 25 ετών από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος σε ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια (LSE).

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην ομιλία του θα προσδιορίσει την θέση της Ελλάδας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις βλέψεις του εν όψει των ελληνικών εθνικών εκλογών.

Σε αυτό το κλίμα να επισημανθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, χθες, Κυριακή, συναντήθηκε με μέλη και φίλους της ΝΔ στο Λονδίνο. Εκεί παρότρυνε τους ομογενείς να εγγραφούν εγκαίρως στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα τους δώσει το δικαίωμα να ψηφίσουν από απόσταση.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο