Παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς ο Μπόρις Τζόνσον συνήψε, στο παρα πέντε, συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας. To γεγονός προκαλεί ανακούφιση στις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο.Η συμφωνία υπάρχει, αλλά τα αγκάθια παραμένουν. Οι Ιρλανδοί Προτεστἀντες Ενωτικοί του κόμματος DUP επιμένουν να αντιστέκονται, απειλώντας να καταψηφίσουν την συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής το Σάββατο. Από κοντά κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, προανήγγειλε πως επίσης το Κόμμα των Εργατικών θα την καταφηφίσει. Το ερώτημα είναι τι αναμένει ο Μπόρις Τζόνσον από τη Βουλή.

Οι επιλογές του Μπόρις Τζόνσον

Το κλίμα στο Westminster είναι βαρύ. Όπως έχει η κατάσταση, ο πρωθυπουργός δεν έχει έως αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει ικανό αριθμό βουλευτών, ώστε να περἀσει η συμφωνία του. Χωρίς τους 10 βουλευτές του DUP είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το κρίσιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σαββἀτου.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κατορθώσει να πείσει το DUP η συμφωνία θα περἀσει με μόλις έναν βουλευτή διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία για την κυβέρνηση θα συνίσταται σε όλους τους 279 Συντηρητικούς βουλευτές, σε 15 ανεξάρτητους Συντηρητικούς από την ομάδα των 21 που διεγράφησαν από το κυβερνών κόμμα, σε 10 βουλευτές του DUP και σε επτά αντάρτες των Εργατικών που εκλέγονται σε έδρες στις οποίες υπερίσχυσε το Brexit, στο δημοψήφισμα του 2016.

Σε περίπτωση απώλειας των 10 βουλευτών του DUP o Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί 19 διαρροές από το Εργατικό Κόμμα, στόχος εξαιρετικά δύσκολος να πραγματοποιηθεί.

Αλλαγή ισορροπιών

Πως θα αλλάξουν οι παρούσες ισορροπίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο; Μία πιθανότητα είναι το Ευρωπαικό Συμβούλιο να ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα χρονική παράταση στο Brexit. Εάν το κάνει και εφόσον δεν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, η άρνηση της πλειοψηφίας των Bρετανών βουλευτὠν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της κυβέρνησης θα βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χάος μετά την 31η Οκτωβρίου, που λήγει η παρούσα παρἀταση. Αυτό το καταστροφολογικό σενάριο θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει πολλους βουλευτές να σκεφτούν πολύ καλά το που μπορεί να οδηγήσει η αρνητική ψήφος τους. Είναι βεβαίως ένα ακραίο σενάριο και είναι γνωστή η δυσανεξία του Ευρωπαικού Συμβουλίου σε ο,τιδήποτε ακραίο.

Η άλλη πιθανότητα είναι την τελευταία στιγμή να υποχωρήσει το DUP. Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πως θα πειστούν οι Προτεστάντες Ενωτικοί, μιας και πλέον δεν υπάρχει έδαφος αλλαγών σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί. Τέλος, σε περίπτωση αδιεξόδου η ἐσχἀτη λύση για τον Μπόρις Τζόνσον είναι να θἐσει την Συμφωνία του σε Δημοψήφισμα ή να πάει σε εκλογἐς με σημαία την συμφωνία.

Μετά από 3,5 χρόνια οι Βρετανοί βουλευτές, η ΕΕ και κυρίως ο βρετανικός λαός έχουν κουραστεί από το σήριαλ του Brexit και επιθυμούν να αλλάξουν σελίδα. Το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία προϊδεάζει πως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Μπόρις Τζόνσον θα αποσπάσει το αποτέλεσμα που θέλει στο Κοινοβούλιο το Σάββατο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ