Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΑΑ-». Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται τώρα ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.Το αναπόφευκτο τελικά συνέβη, το βράδυ της Παρασκευής. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, από «ΑΑ» σε «ΑΑ-». Στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός πιστεύει ότι το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αυξάνει τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να μειώσει το χρέος της.

Η σημερινή Le Monde από την πλευρά της εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έχασε την παρτίδα», αφού ήλπιζε και επιχειρηματολογούσε ότι με τη θέσπιση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος «θα καθησύχαζε τις αγορές».

«Πολιτικό αδιέξοδο»

«Το πολιτικό αδιέξοδο και οι (ενίοτε βίαιες) κοινωνικές αναταραχές θέτουν σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόνκαι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πίεση για μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ή για την ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων», γράφει ο οίκος αξιολόγησης σε σχετικό δελτίο τύπου.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εξέφρασε τη λύπη του για την «απαισιόδοξη εκτίμηση» του Fitch, ο οποίος μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας σε «ΑΑ-», για να προσθέσει ότι ο οίκος αξιολόγησης «υποτιμά τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων», ιδίως εκείνων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθυμίζει επίσης «την απόλυτη αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης «να αποκαταστήσει τους δημόσιους λογαριασμούς εντός της επόμενης τετραετίας», προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ