Τώρα ψήφο στους απόδημους!
Να μην κλείσουν τα ελληνικά σχολεία.

Την παραίνεση στους ομογενείς να είναι ενωμένοι, να παραμείνουν κοντά στην Εκκλησία και να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικά γράμματα απεύθυνε από το βήμα του καθεδρικού ναού των Αγίων Πάντων στο Μόναχο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, που βρέθηκε στη Βαυαρία ως κεντρικός ομιλητής σε κομματικές εκδηλώσεις των εκεί οργανώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κληθείς να απευθύνει χαιρετισμό στους πιστούς που κατέκλισαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Θεώρησα καθήκον μου να εκκλησιαστώ και να επισκεφθώ την Εκκλησία που από τους βυζαντινούς χρόνους και τους αιώνες της μακράς δουλείας μέχρι σήμερα είναι παράγοντας συνοχής του γένους και κιβωτός όχι μόνο σωτηρίας αλλά και διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης. Ιδιαίτερα στις κοινότητες των Ελλήνων εκτός συνόρων, η εκκλησία είναι το επίκεντρο του ελληνισμού.

Η πατρίδα μας όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε περιπέτεια, στη δίνη μιας πρωτόγνωρης σε ένταση οικονομικής κρίσης. Το βήμα αυτό δεν είναι το κατάλληλο για επιμερισμό των ευθυνών. Θέλω, όμως να τονίσω ότι οικονομικές δυσκολίες και φτώχια αντιμετωπίσαμε και άλλοτε. Με θυσίες και επιμονή τις ξεπεράσαμε. Εκείνο που δεν συγχωρείται είναι τα λάθη στα εθνικά μας θέματα. Γνωρίζω ότι όσοι βρίσκεστε εκτός συνόρων είστε δυο φορές Έλληνες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν στο πρόβλημα της Κύπρου που παραμένει χαίνουσα πληγή, ούτε λύση στο λεγόμενο Μακεδονικό που θα επιτρέπει αναβίωση αλυτρωτισμών και παραχάραξη της ιστορίας. Και βεβαίως δεν μπορούμε να παραιτηθούμε απ’ όσα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στην πατρίδα μας. Πρέπει ταυτόχρονα να θέσουμε και τις δικές μας «γαλάζιες γραμμές», όπως η θέσπιση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Κύπρο και χώρες με τις οποίες συνορεύουμε θαλάσσια.

Ο απόδημος ελληνισμός, μια δεύτερη πατρίδα εκτός συνόρων έχει τεράστιο, ανεκμετάλλευτο πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό. Οφείλει η πατρίδα να τον θέσει στην υπηρεσία του έθνους. Χρέος μας να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους στο τόπο κατοικίας τους.

Επειδή διαπίστωσα ότι υπάρχει αναστάτωση στην ομογένεια με τις φήμες για κλείσιμο σχολείων θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της ελληνικής παιδείας ως παράγοντα διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός δίδασκε τους υπόδουλους Έλληνες να ανοίγουν σχολεία. Είναι κρίμα στις μέρες μας να μιλάμε για κλείσιμο σχολείων.

Από την σημερινή μας επικοινωνία θέλω να θυμόσαστε τρία πράγματα:

  • A) Να είστε ενωμένοι. Μην αφήσετε το σαράκι του κομματισμού να σας διχάσει.
  • B) Φροντίστε τα παιδιά σας να μάθουν ελληνικά γράμματα και ιστορία, να είναι περήφανα για την καταγωγή τους και
  • C) Να είστε κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και να μην ξεχνάτε τις παραδόσεις μας».

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ