Θύμα της επιτυχίας της; Το κυκλοφοριακό χάος, τα κατασκευαστικά έργα, η τεράστια κατανάλωση νερού φαίνεται να οδηγούν το αγαπημένο νησί των Γερμανών στην καταστροφή. Παράδειγμα προς αποφυγή.Κυκλοφοριακό χάος, προβλήματα στην πρόσβαση των παραλιών του νησιού, αδυναμία των ταξί να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ενώ παράλληλα εντοπίζονται προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού. Η Μαγιόρκα, το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας στην Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της. Οι εκκλήσεις για περιορισμό του μαζικού τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται μέχρι και την επιβολή μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης.

Οι παραθεριστές αντί να απολαμβάνουν την ηρεμία του νησιού και τα μοναδικά τοπία της Μαγιόρκα, όπως το γραφικό χωριό Ντεϊά και Βαντεμόσσα, βρίσκονται κολλημένοι στην κίνηση πίσω από το τιμόνι ενός αμαξιού. Πολλοί δημοφιλείς προορισμοί του νησιού έχουν κατακλυστεί από γραφεία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Και φυσικά, μετά το μποτιλιάρισμα, η εξαντλητική προσπάθεια αναζήτησης θέση στάθμευσης. Η κατάσταση όμως γίνεται πολλές φορές και επικίνδυνη καθώς συχνά οι έξοδοι κινδύνου όπως και πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι λόγω της έλλειψης επαρκών θέσεων στάθμευσης.

Στην γραφική πόλη Ντεϊά, ο τοπικός δήμαρχος Λουίς Απεστέγκια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς χιλιάδες παραθεριστές κατακλύζουν την περιοχή. Στην Σα Φοραδάδα, την οποία επισκέπτονται πλήθη τουριστών κάθε βράδυ για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, η πρόσβαση μπορεί να χαρακτηριστεί… επικίνδυνη. Ο στενός δρόμος εν μέσω κυκλοφοριακής συμφόρησης μπορεί να γίνει εφιαλτικός για όλους. «Αν δεν βρούμε σύντομα λύση, κάποια στιγμή θα συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα εκεί πέρα» δηλώνει ο δήμαρχος Απεστέγκια.

Πολλά προβλήματα από το τεράστιο τουριστικό κύμα

Η έλλειψη νερού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα ώστε να αποφευχθεί η ολική έλλειψη πόσιμου νερού. Βυτιοφόρα τροφοδοτούν την περιοχή λόγω της πολύμηνης ξηρασίας που οδήγησε στο άδειασμα των πηγαδιών των υπόγειων υδάτων. Έχει απαγορευτεί το γέμισμα των πισινών όπως και το πότισμα ιδιωτικών κήπων. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η διακοπή παροχής νερού για κάποιες ώρες, ενώ ταυτόχρονα και άλλες περιοχές του νησιού όπως το Κάμπος, η Αρτά και η Σόλλερ ταλανίζονται από την έλλειψη νερού.

Προβλήματα όπως η έντονη αστική ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός οδήγησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος Μικέλ Μιρ να ζητήσει τον περιορισμό του τουρισμού. «Χρειαζόμαστε εγκράτεια, μείωση των παραθεριστών και μείωση της αστικής ανάπτυξης». Η συζήτηση αυτή όμως δεν είναι καινούργια. Η κυβέρνηση του νησιού είχε αποφασίσει στο παρελθόν ένα μορατόριουμ που περιορίζει τον αριθμό των τουριστικών κλινών σε 430.000. Επιπλέον, μόνο τρία κρουαζιερόπλοια την ημέρα επιτρέπεται πλέον να δένουν στο νησί.

Κατακλυσμός τουρισμών εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, η συζήτηση για το υπερβολικό ποσοστό τουρισμού είχε μπει προσωρινά στον πάγο. Φέτος όμως το νησί κοντεύει να «βουλιάξει» από τους επισκέπτες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα του νησιού βρισκόταν στο 100%. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ο πληθωρισμός, ούτε το χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη μπόρεσαν να επιβραδύνουν το τεράστιο κύμα τουριστών.

«Μετά την άρση των περιορισμών του COVID-19, η ανάγκη για διακοπές ήταν μεγάλη», αναφέρει η Μαρία Φροντέρα, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων της Μαγιόρκα. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις η επισκεψιμότητα των παραθεριστών στην Μαγιόρκα έχει φθάσει σχεδόν σε προ-πανδημικά επίπεδα. Ειδικότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι από το 2019. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τον Σεπτέμβριο όπως δείχνουν οι κρατήσεις καθιστώντας το 2022 μια χρονιά ρεκόρ για το νησί. Οι Γερμανοί παραθεριστές συμβάλλουν αρκετά σε αυτό το ποσοστό καθώς αποτελούν σχεδόν το 40% των επισκεπτών.

Ενώ οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους, η τοπική κοινωνία δυσαρεστείται ολοένα και περισσότερο. Η περιβαλλοντική ομάδα Terraferida (Τραυματισμένη Γη), ξεκίνησε την εκστρατεία «SOS Residentes» για να επιστήσει την προσοχή στο ότι πολλοί ντόπιοι καταπιέζονται από τον μαζικό τουρισμό. «Ο συνωστισμός ξεπερνά κάθε όριο», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντολόγοι της Terraferida. «Ήρθε η ώρα να λάβουμε αντίμετρα, ειδάλλως τελειώσαμε».

Ράλφ Σούλτσε

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ