Καθοριστική η σημερινή μέρα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν. Διακυβεύεται το μέλλον της γαλλικής κυβέρνησης.Τον επίλογο της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις περιμένουν ν’ ακούσουν σήμερα οι Γάλλοι από το κοινοβούλιο, όπου η τελική έκδοση του κειμένου φθάνει για εξέταση στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Μέρα κρίσιμη για τα συνδικάτα, τους απεργούς, αλλά και τους βουλευτές. Από το που θα ρίξουν την ψήφο τους εξαρτάται – και τρίζει συθέμελα το οικοδόμημα της 5ης Δημοκρατίας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στους Ρεπουμπλικάνους της Δεξιάς λόγω αμφιβολιών για 4-5 ψήφους απαραίτητους ώστε να διασφαλίσει την πλειοψηφία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η ανασφάλεια άγγιξε τελικά και τον Γαλλο Πρόεδρο, ο οποίος στις 9 χθες το βράδυ κατέβηκε από τον «ολύμπιο θρόνο» του στο Ελιζέ και συγκέντρωσε γύρω του τους επικεφαλής των προσφιλών ομάδων και κομμάτων του κοινοβουλίου με σκοπό να τους πείσει.

Ενώπιον διλήμματος ο Μακρόν

Βέβαια εάν θέλει, μπορεί να προχωρήσει αυταρχικά χωρίς ψήφο βάσει του άρθρου 49 παράγραφος 3. Ένα φοβρό όπλο που του παρέχει το Σύνταγμα ώστε να μην ρισκάρει έτσι μία πιθανή αποτυχία με την ψηφοφορία.

«Μπαζούκας ή ρωσική ρουλέτα», έτσι παρομοιάζουν ορισμένοι το δίλημμα αυτό του Μακρόν. Παράλληλα, έτοιμες είναι, όπως δηλώνει η αντιπολίτευση, προτάσεις μομφής ή και απόρριψης για να υποβληθούν ανάλογα με την εξέλιξη στο κοινοβούλιο.

Οπως και να έχει, «ο θυμός και η διαμαρτυρία δεν θα πάψουν ατομικά και συλλογικά», δήλωσε νωρίς το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Λωράν Μπερζέ ο πιο μεταρρυθμιστής των συνδικαλιστών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ