Έκκληση της καγκελαρίου προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνονιού. Η δημόσια ζωή στη Γερμανία περιορίζεται όλο και περισσότερο. Διακοπή των αγώνων της Bundesliga. Κλείνουν σχολεία και πολλές εκκλησίες.Στη Γερμανία ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κορωνοϊό ξεπερνούν στο μεταξύ τους 3.200 (Παρασκευή απόγευμα). Η τάση διάδοσης του είναι αυξητική. Δεδομένου ότι αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο της υπερφόρτισης του συστήματος υγείας επιβάλλεται η επιβράδυνση της διάδοσης της ασθένειεας δηλώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με ιατρικό ιστορικό, επισημαίνει σήμερα στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο της βίντεο.

Επειδή θα αργήσει η ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ενάντια στην αρρώστια είναι σημαντικό «όπου είναι δυνατό» να διακόψουν οι πολίτες τις κοινωνικές επαφές ακόμη και σε επίπεδο οικογένειας. Επικαλούμενη ειδικούς, η καγκελάριος συνιστά στα εγγόνια να μην επισκέπτονται πλέον τους παππούδες τους. «Κατά αυτό τον τρόπο βοηθάμε πολύ συγκεκριμένα ανθρώπους και δείχνουμε αλληλεγγύη» τονίζει η καγκελάριος.

Παγώνει η ζωή στο δημόσιο χώρο

Ήδη μια σειρά από γερμανικά κρατίδια, τα οποία βάση του Συντάγματος είναι άλλωστε τα καθ’ ύλην αρμόδια, έχουν απαγορεύσει τις επισκέψεις στα γηροκομεία και σχεδόν όλα έχουν αποφασίσει να κλείσουν σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Πολλές μεγαλουπόλεις όπως το Βερολίνο και η Στουτγάρδη έχουν επιβάλλει το κλείσιμο μπαρ, μουσείων, κινηματογράφων και πισίνων. Στον τομέα του αθλητισμού έχει παγώσει σχεδόν κάθε δραστηριότητα. Η πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Bundesliga έχει ακυρώσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πολλές εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος ανακοίνωσε το δραστικό περιορισμό σε λίγες βασικές των Θείων Λειτουργειών στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία ή η Τσεχεία, η Γερμανία δεν κλείνει τα σύνορα της. Όμως ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε όλους όσους επιστρέφουν από ταξίδι στην Ελβετία, την Αυστρία και την Ιταλία να μείνουν σπίτι τους για δύο εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όχι. Στις δε περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας το αρμόδιο για επιδημίες κρατικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει προσθέσει το Τιρόλο και τη Μαδρίτη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ