Από την πανδημία μέχρι τα ελληνοτουρκικά, τα θέματα στην τελευταία θερινή συνέντευξη τύπου της καγκελαρίου. «Σφίγγα» για το τι σκοπεύει να κάνει στο μέλλον.Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε το μεσημέρι την τελευταία καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης με τους διαπιστευμένους ανταποκριτές στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης. Η εκδήλωση είχε όμως και τον χαρακτήρα απολογισμού για το διάστημα της διακυβέρνησής της. Η συνέντευξη ξεκίνησε όμως με δύο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία: τις πλημμύρες και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων, η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους εμβολιασμένους να ενθαρρύνουν ανεμβολίαστους στο στενό τους περιβάλλον, να εμβολιαστούν. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να τηρούνται οι κανόνες προστασίες: κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και να πραγματοποιούνται τεστ. Αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία εβδομάδα στη δυτική Γερμανία η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα ακόμη.

Σχέσεις με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, στην οποία συνέβαλε και η ίδια. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές («μικρά βήματα») «υπονομεύονται», σύμφωνα με την καγκελάριο, από τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο. Το αίτημα του «βρίσκεται σε αντίθεση με ψηφίσματα των ΟΗΕ», τόνισε, και συνιστά «πλήγμα» για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το πλήγμα αυτό δεν θα πρέπει όμως να «αποθαρρύνει», δήλωσε. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να ξεπεραστεί μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών – αλλά, υπογράμμισε, θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Η καγκελάριος εκφράστηκε υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία στο προσφυγικό. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να διαθέσει άλλα τρία δις ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι ούτε θεωρούσε και ούτε θεωρεί εφικτό να γίνει η χώρα τακτικό μέλος της ΕΕ. Πέραν αυτού υποστηρίζει όμως την αποκατάσταση των καλών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτή τη βάση στηρίζει τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την αναβάθμιση της ισχύουσας τελωνειακής ένωσης.

«Κάτι θα βρεθεί να κάνω»

Ερωτηθείσα για την κλιματική αλλαγή, που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα των κυβερνήσεών της, η καγκελάριος υποστήριξε αυτό το διάστημα καταβλήθηκαν μεν προσπάθειες για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα «δεν ήταν αρκετά» σε σχέση με το στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν στην ΕΕ οι διαδικασίες προκειμένου επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Η καγκελάριος εικάζει ότι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, θα συνεπάγονται «βαθιές τομές» στη ζωή των ανθρώπων, τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και την προμήθεια ενέργειας.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει μετά το τέλος της θητείας της, η καγκελάριος απάντησε: «Με τον καιρό κάτι θα βρεθεί να κάνω».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ