Η καγκελάριος επικρίνει τα κρατίδια που σκοπεύουν να χαλαρώσουν περιορισμούς. Ενδεχόμενη αλλαγή νομοθεσίας και «σημαντικότερο μέσο» ο περιορισμός μετακινήσεων.Με κατηγορηματικό τρόπο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τα ομόσπονδα κρατίδια να ακολουθήσουν μια σκληρότερη γραμμή σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση (ARD) διαφώνησε με την πρόθεση ορισμένων κρατιδίων να χαλαρώσουν το lockdown και υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αποτελούν το «σημαντικότερο μέσο» σε συνθήκες όπου η πανδημία εξαπλώνεται με υψηλούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών αυξήθηκε στο 134,4, πριν μια εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ήταν ακόμη στο 107.

“Έχουμε την εργαλειοθήκη”

Η Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ακόμη, πως ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια έχουν δημιουργήσει την αναγκαία «εργαλειοθήκη». Τα μέτρα δεν αξιοποιούνται όμως στο βαθμό που θα έπρεπε, για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η καγκελάριος προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να περιμένει με τα χέρια σταυρωμένα μέχρι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φτάσει τις 100.000. Δεν απέκλεισε να αλλάξει η νομοθεσία, έτσι ώστε το κεντρικό κράτος να είναι σε θέση να επιβάλει μέτρα που θα ισχύουν για ολόκληρη τη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα υγείας την έχουν τα κρατίδια. Το γεγονός ότι το καθένα ακολουθεί δική του ατζέντα στην πανδημία επέκρινε ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το «συνονθύλευμα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να σταματήσει. Όταν ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία ξεπερνάει το 100, τότε θα πρέπει αυτόματα να εφαρμόζονται αυστηρότεροι περιορισμοί.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ