Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει ότι η μάχη για την κατάκτηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων μας. Είναι η ξεχωριστή μέρα που τιμούμε την γυναικεία προσφορά σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδιαίτερα στην διατήρηση του θεσμού της οικογένειας και κατά συνέπεια της κοινωνικής συνοχής.

Η γυναίκα, πάνω από όλα σύμβολο της μητρότητας, εγγυητής της ισορροπίας στην οικογενειακή εστία, είναι σήμερα και ισότιμο μέλος μιας παγκόσμιας κοινωνίας με ισάξιες κατακτήσεις στον χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών. Η πολύ-επίπεδη φύση της γυναικείας δραστηριότητας την καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ομάδας και συνάμα στυλοβάτη της προσπάθειας για την βελτίωση και ανέλιξη της.

Η Ελληνίδα της Διασποράς είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα καθώς φέρει το βάρος της δημιουργίας και διατήρησης του οικοδομήματος του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχουν Έλληνες. Με αυτοθυσία και γενναιότητα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση, είναι μπροστάρης σε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε την Ελληνική ψυχή ζωντανή.

Στην σημερινή πραγματικότητα όπου οι αξίες πλήττονται και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται και πάλι σε αναζήτηση εκείνων των ιδανικών που θα βάλουν και πάλι σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί την ανάγκη επιστροφής στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Ο κόσμος μας ακόμη και σήμερα μοιρασμένος σε μέρη που η γυναίκα εξακολουθεί να αγωνίζεται για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρεπή διαβίωση, είναι καθήκον όλων μας να προβληματιστούμε και επιτέλους να δράσουμε.

Να πείσουμε τους πολίτες των χωρών, τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς ηγέτες,  ότι μια κοινωνία βρίσκεται σε ισορροπία μονάχα όταν όλα τα μέλη της μοιράζονται με ίσους όρους το δικαίωμα στην ισονομία, την ειρήνη, την Δημοκρατία.

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής στην μητέρα, την σύζυγο, την γυναίκα καριέρας, αλλά είναι και μια υπενθύμιση ότι η μάχη για την κατάκτηση της ισότητας συνεχίζεται μέχρι που σε ολόκληρο των κόσμο οι γυναίκες κάθε φυλής, κάθε εθνικότητας από όπου και να προέρχονται, να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην ζωή, την παιδεία, την υγεία.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

τ.Γραμματέας Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ