Γα τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας.

Οι δεσμοί που συνδέουν την Κρήτη με τη Μακεδονία, είναι πολύ δυνατοί γιατί σφυρηλατήθηκαν κάτω από ζοφερές συνθήκες για τον ελληνισμό και ειδικά της Μακεδονίας.

Ήταν τα κρίσιμα εκείνα χρόνια του 1903 – 1908. Στο απεγνωσμένο προσκλητήριο του Γερμανού Καραβαγγέλη για να σωθεί η Μακεδονία μας από τους Σλάβους, οι Κρητικοί άνοιξαν όχι μόνα τα αφτιά τους μα και την καρδιά τους.

Έγινε τότε πανστρατιά στην Κρήτη, για να γραφτεί στη συνέχεια το θρυλικό έπος του Μακεδονικού Αγώνα. Τρεις χιλιάδες Κρήτες εθελοντές έτρεξαν στο προσκλητήριο αυτό και εφτακόσιοι από αυτούς έμειναν για πάντα  στη Μακεδονική γη  που τόσο φιλόξενα τους σκεπάζει.

Ο αγώνας αυτός, που δεν θα κερδιζόταν ποτέ χωρίς την ανδρεία και τις θυσίες του Μακεδονικού λαού, ένωσε ψυχικά Κρήτες και Μακεδόνες και τους  αδελφοποίηση.

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος  Βενιζέλος είχε πει  ότι « …..Οι δυο κόρες της Ελλάδας, Μακεδονία και Κρήτη, είναι και οι δύο μαρτυρικές κόρες της ίδιας μάνας που λέγεται Ελλάδα. Η Μακεδονία  και η Κρήτη συνδέονται άρρηκτα μέσω του Μακεδονικού  Αγώνα 1903 – 1908 ο οποίος αγώνας ήταν ένας από τις ενδοξότερους του  νεώτερου ελληνισμού.  »

Γι’ αυτό στην σημερινή μας εποχή η συμβολή των Κρητικών στην Μακεδονία γενικότερα είναι σπουδαία. Δεν είναι τυχαίο το ότι ζουν μισώ εκατομμύριο Κρήτες σε όλη την Μακεδονία και υπάρχουν  πάνω από 14 Κρητικά Σωματεία σε όλη την Μακεδονία.

Επί  της  ευκαιρίας  λοιπόν  των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών χαιρετίζει  την  ιστορική  αυτή  επέτειο  και  συγχαίρει  τα απανταχού της Γης Μακεδονίτικα Σωματεία για  την  πρωτοβουλία  των  εκδηλώσεων  για  το  2012.

Ευχόμαστε  κάθε  επιτυχία  στις  φετινές εκδηλώσεις.

Πρόεδρος

Aντώνης  Σ.  Τσουρδαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ