Νέα Υόρκη, 8 Μαρτίου 1857. Εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας ξεχύνονται στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ισότητα των δύο φύλων. Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα, μετά από βίαιη επίθεση της αστυνομίας. Δεκαετίες μετά, στις 8 Μαρτίου του 1911, η ημέρα αυτή καθιερώνεται από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στις μέρες μας η θέση της Γυναίκας στις προηγμένες χώρες σαφώς έχει αναβαθμιστεί, υπάρχουν, όμως, ακόμα γωνιές του κόσμου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα των Γυναικών και το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων, παραμένουν ζητούμενο, γεγονός που καθιστά τον εορτασμό επίκαιρο.

Η ημέρα αυτή αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες άλλη μία ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας και την εκτίμησή μας στη Γυναίκα μάνα, αδελφή, σύζυγο, φίλη, που έχει αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται. Η απόδημη Ελληνίδα, στο διάβα της σύγχρονης ιστορίας του μεταναστευτικού κινήματος, το έχει αποδείξει περίτρανα, γαλουχώντας γενιές και γενιές με τα νάματα τα Ελληνικά.

Κατάφερε να κρατήσει ενωμένη την ελληνική οικογένεια και να αναθρέψει πολίτες άξιους σε ξένους τόπους, που έμελε να γίνουν δεύτερη πατρίδα. Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για το σεβασμό της διαφορετικότητας, της θρησκείας, των ηθών και των εθίμων, που και σήμερα διατηρούν με ευλάβεια οι απανταχού Έλληνες. Έδωσε και δίνει δυναμικό παρόν στις τοπικές κοινωνίες, στα εργατικά συνδικάτα, στις οργανωμένες δομές του Ελληνισμού, εκτός συνόρων, πρωτοστατώντας πολλές φορές σε διάφορους τομείς, κάνοντάς μας υπερήφανους.

Με τις σκέψεις αυτές, εκ’ μέρους όλων των Μελλών του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις Ελληνίδες χρόνια πολλά και δημιουργικά.

Στέφανος Π. Ταμβάκης,
Προέδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ