Η επέτειος της έναρξης του αγώνα για την ανεξαρτησία την 25η Μαρτίου, ανήμερα με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, φέρνει και πάλι στη μνήμη μας τους ηρωικούς εκείνους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάνοντας πραγματικότητα το όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας μετά από αιώνες σκλαβιάς. Ο αγώνας για την ελευθερία, απέναντι σε έναν στρατιωτικά υπέρτερο αντίπαλο και σε ένα αρνητικό, στην αρχή, διεθνές περιβάλλον, ήταν νικηφόρος, γιατί οι υπόδουλοι Έλληνες, από κοινού με τον Ελληνισμό της διασποράς, αγωνίστηκαν ενωμένοι και αλληλέγγυοι κάτω από τη σημαία ενός ανώτερου σκοπού, αυτού της ζωής με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, για εκείνους αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Ο ρόλος του απόδημου Ελληνισμού υπήρξε εξίσου καθοριστικός με εκείνον των αγωνιστών στα πεδία των μαχών. Οι βάσεις για την έναρξη της Επανάστασης τέθηκαν από τα φωτισμένα μυαλά των Ελλήνων της διασποράς, των διαφωτιστών, της Φιλικής Εταιρίας, των ανθρώπων εκείνων που οραματίστηκαν τη δημιουργία μίας ελεύθερης Ελλάδας. Αλλά και κατά την διάρκεια του Αγώνα οι ομογενείς, που πολλοί από αυτούς προσέφεραν την ίδια τους την ζωή στα πεδία των μαχών της υπόδουλης πατρίδας, ενίσχυσαν με την παρουσία τους τον φιλελληνισμό στο εξωτερικό και άσκησαν την επιρροή τους στις ξένες κυβερνήσεις των τόπων διαμονής τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απελευθέρωση. Ενωμένοι και αλληλέγγυοι, υπόδουλος Ελληνισμός και Έλληνες της διασποράς, έσπασαν τα δεσμά της δουλείας και έβαλαν τις βάσεις για την δημιουργία του σύγχρονου, ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών που θα καθορίσουν την πορεία της τα χρόνια που έρχονται, ο ρόλος της ομογένειας εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντικός. Η ευημερία και η προκοπή σας στις χώρες που σας φιλοξενούν, η εργατικότητα και το ήθος σας, αναδεικνύουν το όνομα της Ελλάδας στους τόπους διαμονής σας και μας γεμίζουν με υπερηφάνεια. Ακόμη περισσότερο όμως, η προσωπική και συλλογική σας καταξίωση στις νέες σας εστίες, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τους δεσμούς της χώρας μας με τον τόπο που σας φιλοξενεί και ενδυναμώνουν τη διεθνή μας παρουσία, κάτι που ευνόητα σήμερα αποκτά ακόμη σπουδαιότερη αξία.

Ο Αγώνας για την κατάκτηση και κυρίως για την διατήρηση της ελευθερίας είναι διαρκής και σε αυτό τα διδάγματα του ’21 μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν. Όπως τότε έτσι και τώρα η αρραγής ενότητα του απανταχού Ελληνισμού είναι ο καθοριστικός παράγοντας και η αναγκαία συνθήκη για την ευόδωση της όποιας κοινής προσπάθειας αναλαμβάνεται και της υπέρβασης των δυσκολιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ