Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να διολισθαίνει στην επόμενη κρίση. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ωστόσο παρουσιάζει τα πάντα ως ψηφίδες της στρατηγικής του. Θα τα καταφέρει;Έλλειψη εξειδικευμένων εργατών, υψηλές τιμές στα καύσιμα και αυξανόμενη απειλή πληθωρισμού. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται μπροστά σε ένα σκληρό χειμώνα. Στο συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών στο Μάντσεστερ αυτήν την εβδομάδα όμως θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς την εντύπωση ότι κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν υφίσταται. Το κόμμα των Tόρηδων παρουσιάζεται μετά από χρόνια εντάσεων για το Brexit ασυνήθιστα αρμονικό. Η έξοδος από την ΕΕ και η διαμάχη με τις Βρυξέλλες για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας δεν φαίνεται να παίζει πλέον κανένα ρόλο.

Ωστόσο, έξω από το χώρο του συνεδρίου, η εικόνα δεν φαίνεται να είναι και τόσο αρμονική. Υπάρχουν οργισμένοι κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες που αισθάνονται προδομένοι από την πολιτική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Κρατάνε αφίσες με συνθήματα όπως: «Κοίτα εδώ, Μπόρις! Σκοτώνεις τη βιομηχανία μας!». Ο κορωνοϊός και το Brexit, έκανε την επιχείρησή του να βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, λέει o Άνταμ Τσέιλ, ο οποίος έχει σφαγείο στο Έσσεξ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ξένοι υπάλληλοι πήγαν στην πατρίδα τους για να μην μείνουν χωρίς δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα εξαιτίας του Brexit δεν θα επιστρέψουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες χιλιάδες χοίροι θα πρέπει σύντομα να σφαγιαστούν και να καούν.

Και κρίση στα καύσιμα …

Η απάντηση του Τζόνσον σε αυτό το πρόβλημα ανήκει περισσότερο στην κατηγορία της ψυχαγωγίας παρά της πολιτικής. Όταν σε μια τηλεοπτική εκπομπή ο δημοσιογράφος θίγει το πρόβλημα και τον ρωτά σχετικά, ο Τζόνσον απαντά: «Έχετε φάει ποτέ σάντουιτς με μπέικον;».

Εκτός από την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων υπάρχει και η κρίση καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για μιάμιση εβδομάδα σχηματίζονταν ουρές χιλιομέτρων μπροστά από τα βενζινάδικα και έβλεπε κανείς τους Βρετανούς να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά. Υπολογίζεται ότι στη χώρα λείπουν περίπου 100.000 οδηγοί φορτηγών. Ωστόσο, η κυβέρνηση στο Λονδίνο προσέφερε προσωρινές θεωρήσεις βίζας για προσωρινή εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις σε 130 οδηγούς φορτηγών, όπως παραδέχτηκε ο Βρεταννός Πρωθυπουργός.

Εάν πιστέψει κανείς τα λεγόμενά του Μπόρις Τζόνσον, τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ δεν σχετίζονται με το Brexit αλλά με την πανδημία, μετά την οποία η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει σοβαρή ανάκαμψη. Η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση και θα αποκτήσει υψηλότερους μισθούς και υψηλότερη παραγωγικότητα, δηλώνει ο Τζόνσον. «Ανεξέλεγκτη μετανάστευση» όπως στην εποχή της ένταξης στην ΕΕ δεν θα υπάρχει πλέον, ξεκαθαρίζει.

Περιορισμένες πιθανότητες εξόδου από την κρίση

Ο Ντέιβιντ Χένιγκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας από το think tank UK Trade Policy Project, δεν μπορεί να μην γελάσει με τη λογική του Τζόνσον. Θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού είναι «καθαρή ρητορική» και επινοήθηκαν ad hoc. Στην πραγματικότητα, λέει, οι πιθανότητες να βγούμε από την κρίση και να δημιουργηθούν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, είναι “πολύ χαμηλές”. Ωστόσο, ο Τζόνσον φαίνεται να ξεγλιστράει από τις δύσκολες καταστάσεις και έχει την ικανότητα να πείθει για τα επιχειρήματά του.

Από την άλλη πλευρά η Σούζι Μόρλι, πρόεδρος του δημοστικού συμβουλίου της κομητείας του Σάφολκ, θεωρεί εύλογα τα επιχείρηματα του Τζόνσον. Παρόλο που ως αντίπαλος του Brexit, είχε κάποτε θυμώσει με τον Βρετανό Πρωθυπουργό και τις μισές αλήθειες που λέει, όπως τόνισε. «Δεν πίστευα απλά τα συνθήματά του», συμπληρώνει. Στο εώτημα γιατί ο Τζόνσον είναι τώρα αξιόπιστος απαντά μετά από λίγη σκέψη: «Επειδή είμαστε οργανωμένη ομάδα». Πίσω από τον Τζόνσον και το υπουργικό του συμβούλιο υπάρχουν βουλευτές, υπάλληλοι σε υπουργεία και τοπικοί πολιτικοί που διαθέτουν εμπειρία. Εάν η Σούζι Μόρλι έχει εμπιστοσύνη ότι αυτή η εμπειρία θα εισακουστεί; Γελάει, σταυρώνει τα χέρια και λέει: «Ας το ελπίσουμε».

Κρίστοφ Μάγερ, dpa

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ