Πρωτοφανής ζήτηση από τους Γερμανούς ενόψει των διακοπών του Πάσχα για τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, που επιτρέπει πλέον αφίξεις χωρίς υποχρεωτική καραντίνα.Από την περασμένη Κυριακή, ωσάν έτσι να το είχαν προγραμματίσει δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των διακοπών του Πάσχα, τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας καταργούν την υποχρεωτική καραντίνα, αλλά και το υποχρεωτικό τεστ για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μαγκόρκα. Οι Ισπανοί παραμένουν λίγο πιο αυστηροί και ζητούν από τους Γερμανούς επισκέπτες να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στη Μαγιόρκα και να συμπληρώσουν το σχετικό ταξιδιωτικό έντυπο, αλλά ούτε εκείνοι απαιτούν πλέον υποχρεωτική καραντίνα. Στην εστίαση μπορεί να επικρατούν περιορισμοί, καθώς τα εστιατόρια κλείνουν υποχρεωτικά στις πέντε το απόγευμα, αλλά τουλάχιστον παραμένουν ανοιχτά μέχρι εκείνη την ώρα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γερμανία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών: Mόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI, ο μεγαλύτερος στη Γερμανία, κατέγραψε αριθμό κρατήσεων για τη Μαγιόρκα ίσο με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν η πανδημία δεν υπήρχε ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι πτήσεις αρχίζουν την Κυριακή από Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Ανόβερο και Ντίσελντορφ. Μέχρι στιγμής τα δύο τρίτα των Γερμανών επισκεπτών προτιμούν να κλείσουν ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών, που περιλαμβάνει πτήση με τη θυγατρική Tuifly και διαμονή σε ξενοδοχεία του ομίλου. Η Eurowings, που σήμερα προσφέρει τις περισσότερες πτήσεις από τη Γερμανία με προορισμό τη Μαγιόρκα, ανακοίνωσε ότι για την περίοδο του Πάσχα προγραμματίζει επιπλέον 300 πτήσεις, ώστε να ανταποκριθεί στην «πρωτοφανή ζήτηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Οι Ισπανοί προετοιμάζονται για μία γερμανική επιδρομή» έγραφε προ ημερών η εφημερίδα Bild.

Παραδοσιακός προορισμός των Γερμανών

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η Μαγιόρκα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των ΓερμανώνΣε εποχές ξενοιασιάς μόνο η Μαγιόρκα συγκέντρωνε κάθε χρόνο σχεδόν 20 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία, δηλαδή όσους και η Ελλάδα ολόκληρη από όλον τον κόσμο παλαιότερα. Στο νησί υπάρχει μόνιμη παροικία με γερμανόφωνους επιχειρηματίες, γιατρούς, ασφαλιστικούς πράκτορες, εστιάτορες και καλλιτέχνες. Η Bild, που κυκλοφορεί αυθημερόν και διαβάζεται πολύ στη Μαγιόρκα, την αποκαλεί «17ο κρατίδιο της Γερμανίας». Πολλοί εύποροι και επώνυμοι Γερμανοί διατηρούν μόνιμη εξοχική κατοικία στο νησί, συνήθως μακριά από τις πολυσύχναστες παραλίες, περνώντας εκεί πολλούς μήνες τον χρόνο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στη χαλάρωση των μέτρων που αποφάσισαν οι τοπικές αρχές στη Μαγιόρκα, αλλά και σε άλλα νησιά της Μεσογείου όπως η Τενερίφη και η Λα Γκομέρα, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες για τις διακοπές του Πάσχα. Ακόμη και με τα πιο αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια που ισχύουν στη Γερμανία, μέτρα επιβάλλονται όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ξεπερνά τα 35 ή- σύμφωνα με άλλη εκδοχή- τα 50, επί επτά συνεχείς ημέρες. Στη Μαγιόρκα ο δείκτης έχει πέσει στο 22.

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις

Ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ισπανία. Ο γερμανικός σύνδεσμος ξενοδόχων και εστιατόρων (DEHOGA)υποστηρίζει ότι «ουδείς από τους ξενοδόχους μπορεί να κατανοήσει ή να εξηγήσει γιατί επιτρέπονται οι διακοπές στη Μαγιόρκα, αλλά όχι στη Βόρεια ή στη Βαλτική Θάλασσα», τη στιγμή που οι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης βρίσκονται σε «δραματική» κατάσταση. Ο υπερσυντηρητικός Βαυαρός υπουργός Οικονομίας Χούμπερτ Αϊβάνγκερ υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να δώσουν στους πολίτες ένα «σαφές μήνυμα» για να περάσουν τις διακοπές τους στην ίδια τη Γερμανία. Άλλωστε, υποστηρίζει, και από υγειονομικής πλευράς είναι προτιμότερο να κάνει κανείς διακοπές στη Βαυαρία, παρά στον Νότο, όπου διευκολύνονται «οι κοινωνικές επαφές».

Αλλά και οι Ισπανοί δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται για τις μαζικές αφίξεις Γερμανών τουριστών, όταν οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους. «Το Πάσχα η Ισπανία θα είναι οχυρό για τους Ισπανούς και όαση για τους Γερμανούς», υποστηρίζει η αντιπολιτευόμενη ισπανική εφημερίδα ABC. Ακόμη και η τοπική γερμανόφωνη εφημερίδα Mallorca Zeitung φαίνεται να εκπλήσσεται: «Πασχαλινές διακοπές στη Μαγιόρκα; Για τους Γερμανούς ναι, για τους Ισπανούς όχι».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Tagesspiegel, N-TV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ