Πάνω από 130.000 επιβάτες αναγκάζονται να αλλάξουν προγραμματισμένες πτήσεις ή να ακυρώσουν ταξίδια. Η 24ωρη απεργία της Lufthansa προκαλεί αναστάτωση. Άλυτα τα μισθολογικά ζητήματα.Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από τα μεσάνυχτα οι πιλότοι της Lufthansa, με 800 περίπου πτήσεις να έχουν ήδη ακυρωθεί ανά τη Γερμανία, κυρίως στους μεγάλους αεροπορικούς κόμβους Φρανκφούρτης και Μονάχου.

Σχεδόν 130.000 επιβάτες επηρεάζονται άμεσα, δεδομένου ότι πρέπει να αναζητήσουν άλλα μέσα μεταφοράς ή πτήσεις με άλλες αεροπορικές εταιρείες για τις μετακινήσεις τους εντός του Σαββατοκύριακου. Την ίδια ώρα αναμένεται κύμα αποζημιώσεων για ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων. Οι επιβάτες που πλήττονται μπορούν, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, να ζητήσουν αποζημίωση έως και 600 ευρώ.

Η απεργία αυτή συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο των θερινών, σχολικών διακοπών για τα κρατίδια της Έσσης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ ανατρέποντας τα σχέδια πολλών οικογενειών. Το θετικό νέο είναι ότι δεν επηρεάζονται πάντως οι πτήσεις με τις τρεις γερμανικές θυγατρικές της Lufthansa: Εurowings, Lufthansa Cityline και Eurowings Discover αλλά και τις διεθνείς θυγατρικές της, Swiss, Austrian και Brussels Airlines.

Αποτυχία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων

Γιατί όμως απεργούν εκ νέου οι πιλότοι της Lufthansa; Σύμφωνα με το Συνδικάτο Πιλότων Cockpit απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολογικό στάτους τους, θεωρώντας την προσφορά της Lufthansa χαμηλή, η οποία πρέπει να επανεξεταστεί.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση θεωρούνται ότι έχουν ήδη αποτύχει για φέτος, με τις όποιες προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου από την πλευρά της γερμανικής αεροπορικής εταιρείες να κρίνονται ανεπαρκείς.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο των αερομεταφορών και των εργαζομένων στον τομέα, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές περικοπές μισθών αλλά και απολύσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με την αβεβαιότητα όμως στην παγκόσμια οικονομία να συνεχίζεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης οι πιλότοι της Λουφτχάνσα ζητούν έστω κάποιες σίγουρες μισθολογικές εγγυήσεις για τη νέα χρονιά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Bερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ