Ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια δολλάρια οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια δολλάρια οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή. Παράλληλα, «τροφοδοτεί» με επισκέπτες και τουρίστες την Ελλάδα, καθώς μόνο στους πρώτους δύο μήνες του 2013, σημειώθηκε αύξηση 100% στον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις δε ανεβάζουν τον αριθμό τους σε ένα εκατομμύριο άτομα για το σύνολο του 2013. Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β’ της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης, στην διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση αυτή, όπου έγινε παρουσίαση των «χαρακτηριστικών» της τουρκικής και της βουλγαρικής αγοράς στους ενδιαφερόμενους Έλληνες επιχειρηματίες, διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γραφείο της Αναπληρωτού Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μάγδας Καρακόλη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.
Αυξάνονται οι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την τουριστική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κουναλάκης είπε, πως περισσότερα από 30 μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς. Οι Τούρκοι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν ελληνικούς προορισμούς με ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, με δυνατότητα αγορών και ψυχαγωγίας. Επίσης ταξιδεύουν και για θρησκευτικούς λόγους, τόνισε οκ. Κουναλάκης.
Εξάλλου, μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς παρατηρείται, για την Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) και για ελληνικά νησιά, κυρίως για την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Ρόδο, την Κω, την Μυτιλήνη, την Χίο, την Σάμο και την Κρήτη.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι το 2012, σημειώθηκε αύξηση κατά 57,6% των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα σε σχέση με το 2011, (ήτοι από 62.226 τουρίστες το 2011 φθάσαμε τους 98.062 το 2012). Συνολικά, το 2012 αφίχθησαν στην Ελλάδα περίπου 500.000 Τούρκοι τουρίστες με κανονικές βίζες του 2012 αλλά και παρελθόντων ετών.
Πρόσθεσε δε, ότι το πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 για πέντε σημεία εισόδου στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από αρχές Μαΐου και για το 2013 για έξι σημεία (Μυτιλήνη, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο) και θα τελειώσει στο τέλος Οκτωβρίου 2013.
Εξάλλου, πρόσφατα, η Μικτή Επιτροπή Τουρισμού συμφώνησε στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας και ως στόχος τέθηκε η από κοινού προώθηση τουριστικού προϊόντος στις αγορές της Κίνας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Ινδίας, είπε ο κ. Κουναλάκης.

Φθάνουν τις 500 οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στην Τουρκία
Ο τουρισμός αποτελεί μια μόνο «παράμετρο» της διμερούς συνεργασίας, η οποία αποτυπώνεται, εξάλλου και στην δραστηριοποίηση εταιρειών ελληνικών συμφερόντων (περίπου 500) στην Τουρκία, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Οι 250 περίπου επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Από αυτές, πολλές παραμένουν ανενεργές και είναι απλώς εγγεγραμμένες στα μητρώα των επιμελητηρίων και οι περίπου 60 θεωρούνται οι πλέον σημαντικές.
Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου 8 εταιρείες στον τραπεζικό τομέα στις μαρίνες και στους τομείς των επίπλων, ένδυσης και χαρτοβιομηχανίας, με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η σημαντικότερη τουρκική επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat (17 εκατομμύρια ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο, ανέφερε ο κ. Κουναλάκης.
Τόνισε επίσης, ότι κλάδοι όπου υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι τα τρόφιμα-ποτά, συνεργασία σε κατασκευές – δομικά υλικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα και ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, συνεργασία στην αγορά ενέργειας, τουριστική συνεργασία.
Η θετική τάση της οικονομικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στην εξέλιξη του διμερούς εμπορίου. Το α’ τρίμηνο του 2013 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 245 εκ. ευρώ (+2,07% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2012), ενώ οι τουρκικές εισαγωγές στα 793 εκ. ευρώ (+54,16% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012). Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,038 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 37,62%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία
Οι ελληνικές εξαγωγές, από 369 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2002 ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,06% των τουρκικών εισαγωγών από ολόκληρο τον κόσμο και από τις 65.500 εισαγωγικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο οι 2.201 (το 3,2%) εισάγουν από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή, πλαστικά και βαμβάκι.
Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έφθασαν, από 645 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2002, τα 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.
Οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 σε σχέση με το 2011 παρουσιάζουν αύξηση 38% (στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Αντίθετα, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώνουν μείωση, που έφθασε το 9,73% (1,02 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα πελάτης της Ελλάδας, εφόσον υπολογίσουμε στις ελληνικές εξαγωγές και τα πετρελαιοειδή και η έκτη χωρίς αυτά.
Τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείται για πετρελαιοειδή – λιπαντικά, παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, ζώντα ζώα, ανόργανα χημικά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, μηχανήματα οπτικής – μετρήσεων, δέρματα, καλλυντικά, διάφορα δομικά υλικά, ιατρικά – φαρμακευτικά, πλαστικές ύλες – μονωτικά, μηχανήματα γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα ξυλείας.
Επίσης, προοπτικές παρουσιάζονται και για τον κλάδο τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα για τα βιολογικά και delicatessen. «Αν και δασμολογικά προστατευμένος, εντούτοις, με την αύξηση του τουριστικού τουρκικού ρεύματος προς την Ελλάδα, οι Τούρκοι καταναλωτές τα γνωρίζουν και στη συνέχεια τα αναζητούν στην ντόπια αγορά», ανέφερε ο κ. Κουναλάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ