Οι Ηπειρώτες του Εξωτερικού ετίμησαν τους Βορειοηπειρώτες ευεργέτες του Ζαππείου Μεγάρου Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα.

Δελτίο τύπου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.

Το Ζάππειο Μέγαρο, φιλοξένησε στις 20.2.2011 μία μεγαλειώδη εκδήλωση εις μνήμην των ευεργετών του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα. Διοργανωτές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα ξεδιπλώθηκαν οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα από το Λάμποβο Βορείου Ηπείρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ο εκπρόσωπος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Ιωάννης Ζώης. Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρός του κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος ήρθε από την Αμερική ειδικά για την εκδήλωση αυτή και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζουν οι σημερινοί Ηπειρώτες της διασποράς και τόνισε την έντονη διάθεση προσφοράς προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αρκεί να υλοποιηθεί μια ορθολογική στρατηγική του Πανηπειρωτισμού. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης κ. Ρένος Κυριακίδης από την Κύπρο. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου κ. Κώστας Νούσιας, ο οποίος επισήμανε ότι με κάποιο απειροελάχιστο ποσό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία Συμφωνική Ορχήστρα από Βορειοηπειρώτες, η οποία θα πρέσβευε την παραδοσιακή ελληνική και έντεχνη μουσική πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κ. Ευγενία Τσουμάνη βουλευτής επικρατείας Ν.Δ. εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Απόστολος Μπαμίχας εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Κώστας Πανταζής γραμματέας νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ιωάννης Δομάγερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Γεώργιος Βρυζάλας υπεύθυνος τύπου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης , ο κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς τέως υπουργός, ο κ. Μανώλης Μπαντουβάς γιατρός, ο κ.

Δημήτριος Μητσάτσος πλοίαρχος πολεμικού πλοίου «Φαέθων» τραυματίας πολέμου της Κύπρου 1964 και ο κ. Αθανάσιος Σπυράκος τέως αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από την εξαιρετική Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, με μαέστρο τη φημισμένη Νίνα Πατρικίδου, η οποία επιμελήθηκε και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κ. Χρυσόστομος Δήμου

Ειδικά για την εκδήλωση δημιουργήθηκε ο «Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο» σε μουσική-ενορχήστρωση του Βορειοηπειρώτη Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου. Τον ύμνο, που ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, απέδωσαν εξαιρετικά η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, η χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili και ο τραγουδιστής-καθηγητής μουσικής Γρηγόρης Κακούρης. Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ταλαντούχα σολίστ βιολιού της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Νούσια και γνωστά έργα κλασσικής μουσικής διάσημων συνθετών και έκλεισε με το «Χαρούμενο Σαββατοκύριακο» του Βορειοηπειρώτη Γιάννη Παπαδημητρίου.

Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων στη μαέστρο της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ Νίνα Πατρικίδου και στη μαέστρο της χορωδίας του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» Nino Meskhishvili από τον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Ηλία Δεμιρτζόγλου. Έπαινοι δόθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου στα μέλη της Συμφωνικής και της χορωδίας και στον τραγουδιστή Γρηγόρη Κακούρη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Κλέλια Φανή Χαρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ