Υπουργικό συμβούλιο στην Καλαβρία συγκαλεί η πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ ρίχνει την ευθύνη στην Frontex για το τελευταίο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες.Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι συνεδριάζει το απόγευμα στο Κούτρο της Καλαβρίας. Στο σημείο ακριβώς όπου, σε λίγες δεκάδες μέτρα απόσταση από την ακτή, στις 26 Φεβρουαρίου, σημειώθηκε ένα τραγικό ναυάγιο που κόστισε την ζωή σε εβδομήντα τρεις ανθρώπους. Ήταν μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονταν από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και είχαν σαλπάρει από την Σμύρνη, στοιβαγμένοι σε καίκι μόλις 20 μέτρων.

Η Μελόνι με την κίνησή της αυτή προσπαθεί να απαντήσει στις αυστηρές κριτικές που δέχθηκε η κυβέρνησή της από την αντιπολίτευση και από μεγάλο μέρος του Τύπου. Το κύριο ερώτημα είναι: Με μια πιο έγκαιρη κινητοποίηση του ιταλικού λιμενικού, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλές περισσότερες ζωές;

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι η Frontex δεν ειδοποίησε ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος. Πολλοί σχολιαστές, όμως, θεωρούν ότι μέρος της ευθύνης ανήκει και στην Ιταλία, η οποία δεν χρησιμοποίησε τα μεγάλα, επανδρωμένα σκάφη του λιμενικού της.

Πιο αυστηρές ποινές για διακινητές

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να λάβει και συγκεκριμένες αποφάσεις. Από την μία, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, αναμένεται να αυξηθούν οι ποινές για τους δουλεμπόρους. Μέχρι τώρα αγγίζουν τα 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά μπορεί να προστεθεί και αυστηρότερη ποινή, σε περίπτωση θανάτου μεταναστών και προσφύγων. Ίσως και μέχρι 30 χρόνια φυλάκισης. Από την άλλη, η κυβέρνηση Μελόνι θέλει να αυξήσει τις νόμιμες ροές μετανάστευσης, επιβραβεύοντας με κάποιον τρόπο τις χώρες που καταφέρνουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις ακτές τους και να μειώσουν τις παράνομες αναχωρήσεις.

Μετά την τραγωδία της Καλαβρίας, όμως, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένη να περιορίσει τις ακραίες θέσεις του γραμματέα της Λέγκα και υπουργού υποδομών Ματέο Σαλβίνι. Υπογραμμίζοντας με σαφήνεια ότι για τη χώρα της η διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής παραμένει απόλυτη προτεραιότητα, πέρα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Το ναυάγιο του Κούτρο, ο απολογισμός του οποίου μετρά και σαράντα αγνοούμενους-,δημιούργησε πολλά ερωτήματα και ειλικρινή ανθρώπινη συμπόνοια στους περισσότερους Ιταλούς.

Θεόδωρος Ανμδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ