Σύμφωνα με γερμανικά μέσα Γερμανοί βουλευτές από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μπούντεσταγκ σχεδιάζουν επίσκεψη στην Ταϊβάν τον Οκτώβριο.Μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, αντίστοιχο ταξίδι προετοιμάζουν, όπως φαίνεται, περί τα τέλη Οκτωβρίου και Γερμανοί βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γερμανικά μέσα, πρόκειται για βουλευτές πιθανώς και από τις έξι κοινοβουλευτικές ομάδες της γερμανικής βουλής, οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μπούντεσταγκ.

Μάλιστα αναμένεται δύο βουλευτές να προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες και δύο από τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές, τις δύο δηλαδή μεγαλύτερες Κ.Ο. Συγκεκριμένα το ταξίδι αυτό, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανεξάρτητο από την επίσκεψη Πελόζι και τον διεθνή της αντίκτυπο. προγραμματιζόταν εδώ και καιρό και αναμένεται να συνδυαστεί με επισκέψεις στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η επίσκεψη της γερμανικής κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ 22 και 30 Οκτωβρίου, ενώ όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa απαιτείται προηγούμενη έγκριση της γερμανικής βουλής.

Στρακ-Τσίμερμαν στην DW: Θέλω να επισκεφθώ την Ταϊβάν

Την ίδια ώρα συνέντευξη στην DW παραχώρησε και η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους. Μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει την τεταμένη κατάσταση στην Ταϊβάν και την κλιμάκωση, με την οποία απειλεί η Κίνα. «Θέλω να επισκεφθώ την Ταϊβάν» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με την πολύκροτη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι αναφέρει ότι πρέπει κανείς να την αποτιμήσει «αντικειμενικά, νηφάλια και με ηρεμία»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «υπάρχει η πολιτική της μιας, ενιαίας Κίνας» την οποία πρέπει κανείς να σέβεται. «Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα, όμως έχει διαφορετικό πολιτικό σύστημα» αναφέρει η Στρακ-Τσίμερμαν τονίζοντας ότι η επιθετικότητα της Κίνας είναι περιττή.

«Η Ταϊβάν είναι μια ισχυρή δημοκρατία. Της αξίζει να μας έχει στο πλευρό της. Όποιος πολιτικός θέλει να ταξιδέψει εκεί, δεν νοείται να πρέπει να ρωτήσει ή να μη ρωτήσει την Κίνα ή να κάνει πίσω και να πει ‘δεν το κάνουμε΄. Δεν πρέπει να φτάσει η κατάσταση εκεί. Δεν πρέπει να εκφοβιστούμε. Θα πρέπει, με μετριοπάθεια βέβαια, να είναι εφικτό να μεταβαίνουμε στην Ταϊβάν για συζητήσεις και θα το πράξουμε» αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DW.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ