Aπό αριστερά: Γεώργιος Σιώμος, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Παρασκευή Δάκη-Φλάισμανν, Κωσταντίνος Γιαννακάκος και Βάλτερ Βάιτερσαν, συντονιστής γερμανικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο ημερίδα με θέμα τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Γερμανία.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας 2011 η οποία εορτάζεται τις ημέρες αυτές σ’ όλη τη Γερμανία και έχει τον τίτλο: „Με ενότητα να κερδίσουμε το μέλλον“.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας –Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας – σε συνεργασία με το Ελληνικό Σπίτι Μονάχου και με χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού και Δημοτικός Σύμβουλος, Κωσταντίνος Γιαννακάκος, ο οποίος και συντόνισε την όλη συζήτηση. Εισηγητές ήταν ο θεολόγος κ. Γεώργιος Σιώμος με θέμα : „Οι θρησκείες ως παράγοντες ενσωμάτωσης“ και η υπεύθυνη της Υπηρεσίας για θέματα μετανάστευσης και ενσωμάτωσης της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μονάχου, κ. Παρασκευή Δάκη-Φλάισμανν, με θέμα: „Διακρίσεις στη κοινωνία των μεταναστών“. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε στη βιβλική και θεολογική θεμελίωση της αξίας του προσώπου και στη χριστιανική θεώρηση του μετανάστη και πρόσφυγα. Η κ. Δάκη-Φλάισμανν αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές διακρίσεων που βιώνονται σε υπηρεσίες και οργανισμούς, αναφέρθηκε σε συγκεκριμμένα παραδείγματα από την εργασία της και έδωσε πληροφορίες για γερμανικές υπηρεσίες και θεσμούς που μπορούν να προστατεύσουν από αδικίες πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες.

Aπό αριστερά: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Σιώμος, Κωσταντίνος Γιαννακάκος και Παρασκευή Δάκη-Φλάισμανν.
Aπό αριστερά: Γεώργιος Σιώμος, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Παρασκευή Δάκη-Φλάισμανν, Κωσταντίνος Γιαννακάκος και Βάλτερ Βάιτερσαν, συντονιστής γερμανικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης.

Τόσο ο κοινωνιολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιαννακάκος, όσο και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκαν με προσωπικές εμπειρίες στα θέματα της ημερίδας, ενώ στη δίωρη συζήτηση που επακολούθησε υπήρξε ζωηρή και επικοδομητική επεξεργασία των θεμάτων των εισηγήσεων από τους συνέδρους. Η ημερίδα έκλεισε με ζωντανή ελληνική μουσική με τον κιθαρίστα Κωσταντίνο Παπαδόπουλο και με εκλεκτούς μεζέδες, που ετοίμασε η κ. Νίκη Χατζηπαρασίδου.

Για το νόημα και το σκοπό της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας 2011 εξέδωκαν οι Εκκλησίες στη Γερμανία Κοινή Δήλωση με τον τίτλο: ΜΕ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Στη Δήλωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γερμανίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο πρόεδρος της Συνόδου των Ρωμαικαθολικών Επισκόπων Γερμανίας Αρχιεπίσκοπος κ. Δρ. Τσόλιτς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας, Επίσκοπος κ. Σνάιντερ, τονίζεται, μεταξύ των άλλων, η αξία του κάθε προσώπου, ασχέτως καταγωγής, φυλής και θρησκείας και η ανάγκη να αξιοποιούν όλοι τις ίδιες δυνατότητες παιδείας, μόρφωσης, παραμονής και εργασίας στη Γερμανία.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον κοινωνικό και διαθρησκειακό διάλογο, τις διαπροσωπικές επαφές και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που πρέπει οπωσδήποτε, σε μερικές περιπτώσεις, να εκσυχρονιστεί και να είναι φιλικώτερο, ιδιαίτερα προς τους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη νεολαία και στη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση.

Και η Κοινή Δήλωση καταλήγει ως εξής: „Στις εκκλησιαστικές ακολουθίες στους ναούς μας αφήνουμε τον Θεό να μας δείξει το δρόμο. Στις εκδηλώσεις, στις συναντήσεις και στα διάφορα πολυποίκιλα προγράμματα ασχολούμαστε με τα μεγάλα θέματα της μετανάστευσης και ενσωμάτωσης. Συνοχή και ενότητα που τρέφεται με την δύναμη της πίστεως, δίνει στη χώρα μας καλές προοπτικές για το μέλλον.“

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ