Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Αντάμωμα Ανωδεροπολιτών στον ιστορικό Μυλό Σελλειού, που έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου.

Τιμήσαμε και αναδείξαμε την ιστορία της γενέτειράς μας και την ιστορική ύπαρξη των Σελλών. Ως συνεχιστές της Ευγενικής φυλής προβάλλαμε τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής μας.

Η εκδήλωση, ως είθισται, ξεκίνησε με τον εθνικό ελληνικό ύμνο, δικαιώνοντας τους αγώνες των προγόνων μας.

Την παράσταση έκλεψε η μικρή χαριτωμένη Δεροπολίτισσα, ονόματι Ευτυχία Φώτου, που γεννήθηκε στην Αμερική. Φορώντας την παραδοσιακή μας ενδυμασία, βράβευε τους απλούς Δεροπολίτες για την εκούσια στήριξή τους στην ομοσπονδία και την προσπάθεια προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απολαύσαμε τη λεβεντιά του χορευτικού μας συγκροτήματος. Με τα ηπειρώτικα τραγούδια και χορούς, ξύπνησε πόθους και καημούς σε πολλούς παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο βουλευτής της Ομόνοιας κ. Ευάγγελος Ντούλες, ο βουλευτής του Δ.Κ κ. Σπύρος Ξέρας, ο Γενικός Γραμματέας της Ομόνοιας κ. Γιάννης Γιάννης, η αντιπρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στα Τίρανα κα. Ευγενία Κότα, ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης, ο έπαρχος Πωγωνίου κ. Θανάσης Κύρος, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης κ. Παναγιώτης Λέκκας, η εκπρόσωπος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών στο Worchester της Αμερικής κα. Όλγα Φώτου, καθώς και πλήθος Δεροπολιτών.

Στον σύντομο χαιρετισμό της [1. Ομιλία της Προέδρου Ηλέκτρας Κίκη στο Αντάμωμα Ανωδροπολιτών στο Μύλο Σελλειού

Ανωδροπολίτισσες, Ανωδροπολίτες
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συμπατριώτες

η μακραίωνη ιστορία των Σελλών που ξετυλίγεται σαν πέπλο σε κάθε πέτρα που ροβολούμε σ’ αυτά τα αλύτρωτα χώματα, μας φέρνει κάθε χρόνο κοντά της. Τα κυκλώπεια τείχη δεσπόζουν περήφανα στην περιοχή. Καλωσορίζουν και ξεπροβοδίζουν τον ήλιο. Μαρτυρούν την πανάρχαια καταγωγή μας και την ιστορική ύπαρξη των Σελλών.

Η ζώσα ιστορία αποκαλύπτεται σε τέσσερις στίχους του φιλόλογου Γεωργίου Παπαδόπουλου και έχουν ως εξής:

Απ’ την Ελλοπία, απ’ τη Δωδώνη
οι πρόγονοί σου οι φωτεινοί Σελλοί,
που κρατούσαν την άσβηστη λαμπάδα
με φως, γέμισαν όλη την Ελλάδα,
που θεμελίωσε η Ευγενική φυλή!!!

Ως συνεχιστές της Ευγενικής φυλής φέρουμε και βαστάμε επάξια το βάρος της πατρογονικής μας κληρονομιάς.

Από τα πρώτα βήματά μας, τιμάμε την ιστορία μας και αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας. Προσθέτουμε λίγο – πολύ τη συμβολή μας, από πετραδάκι μέχρι θεμέλιο λίθο, στο μεγαλειώδες οικοδόμημα του πολιτισμού της αξιοζήλευτης γενέτειράς μας.

Με γνώμονα τις απαρχές της ενότητας και τις διδαχές της εθνικής μας συνειδήσεως, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση ανορθόδοξων εμποδίων, που ξεπροβάλλουν στο διάβα μας. Η κοινότητά μας, ένθεν και ένθεν των συνόρων, αξίζει μια καλύτερη τύχη.

Το Βορειοηπειρωτικό διέρχεται σήμερα το κατώφλι των κρίσιμων εξελίξεων. Η επικείμενη απογραφή πληθυσμού και ιδιοκτησιών, που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο, είναι εκείνη που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του τόπου μας. Κάθε απογραφή αποτελεί την ταυτότητα και το θεμελιακό χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Η απογραφή είναι ένα ζήτημα με πάμπολλες προεκτάσεις, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε τη δύναμη της πληθυσμιακής υπεροχής στον τόπο μας.

Ως εκ τούτου, καλώ όλους τους Δεροπολίτες, με αίσθημα εθνικής ευθύνης να συμμετέχουμε μαζικά για να αποδείξουμε τη δυναμική του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο.

Η περιοχή μας από αρχαιοτάτων χρόνων αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον οικουμενικό ελληνισμό. Τα χωριά της Δρόπολης καμαρώνουν περήφανα, καθώς διαδέχονται την ιστορία να τα στολίζει με αγώνες και επιτεύγματα. Για να συνεχίσουμε να καμαρώνουμε την ένδοξη ιστορία μας πρέπει να διατηρούμε αλώβητες τις περιουσίες μας και να μην τις ξεπουλάμε σε αλλοεθνείς. Ας διαφυλάξουμε ζωντανή την ελληνική πληθυσμιακή οντότητα, για να μην μιλάμε αύριο για μία ακόμη χαμένη πατρίδα.

Διατυμπανίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αφεντικά στον τόπο μας και δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν ό, τι κληρονομήσαμε απ’ τους πρόγονούς μας. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε και να διεκδικούμε με σθένος τα απαρέγκλιτα δικαιώματά μας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των συντάξεων του Ο.Γ.Α. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν φορέα να προσβάλει την ιστορία που επωμίζεστε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προκαλέσει την ηθική σας δικαίωση. Απευθύνομαι σ’ εσάς αγαπητοί συνταξιούχοι. Μαζί θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!!!

Τα βασικά κύτταρα του ελληνισμού ανά τους αιώνες είναι η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός και ο αγώνας για την προάσπισή τους. Εξυμνούμε τους αγώνες πλείστων Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Οπλισμένοι με τις αρετές της προγονικής μας λάμψης, βραβεύουμε σήμερα εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίες ενσάρκωσαν και συνεχίζουν να ενσαρκώνουν τα ιδανικά μας.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει τους αγώνες του αοιδίμου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού;!

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, ο επίσκοπος του χρέους και της θυσίας!

Ο σθεναρός αγωνιστής, ο ασυμβίβαστος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της Βορείου Ηπείρου. Ο αείμνηστος Σεβαστιανός ήταν ο κληρικός που όρθωσε το ανάστημά του για τα δίκαια και δικαιώματά μας στους όπου γης Έλληνες. Η παρούσα βράβευση στα πάτρια εδάφη μας, αποτελεί αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς του στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Για την επιβίωση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού προσέφερε τη συνετή βοήθειά του, μεταξύ των άλλων, ο συνταξιούχος πλέον Ελληνοδιδάσκαλος κ. Δημήτριος Παππάς. Με το έγκριτο συγγραφικό του έργο, προικισμένος με ιστορικές και πολιτιστικές γνώσεις ανέδειξε την αυθεντική ιστορική διαδρομή των αυτόχθονων κατοίκων των ελληνικών μας χωριών.

Εν κατακλείδι, η γενιά μας έχει ιερό καθήκον να διαφυλάξει τα κληροδοτήματά τους και να τα παραδώσει αμετάβλητα στους νεότερους.

Με ασπίδα την ενότητα, τη συσπείρωση και την ομόνοια θα ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές.

Καλή διασκέδαση!

Και του χρόνου με υγεία!], η πρόεδρος της ομοσπονδίας κα. Ηλέκτρα Κίκη, αναφέρθηκε στην ιστορία των Σελλών που ξετυλίγεται σαν πέπλο σε κάθε πέτρα που ροβολούμε στα αλύτρωτα χώματά μας. Επεσήμανε την κρισιμότητα που διέρχεται σήμερα το Βορειοηπειρωτικό και κάλεσε όλους τους Δεροπολίτες με αίσθημα εθνικής ευθύνης να συμμετέχουν μαζικά στην επικείμενη απογραφή του Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας έτσι τη δυναμική του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο. Κλείνοντας, τόνισε «Με ασπίδα την ενότητα, τη συσπείρωση και την ομόνοια θα ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές».

Ο βουλευτής της Ομόνοιας κ. Ευάγγελος Ντούλες έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας στο χώρο μας και την σπουδαιότητα της απογραφής. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των συμπατριωτών μας στα πάτρια εδάφη, ως μοναδική λύση για τη συνέχιση της ένδοξης ιστορίας μας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι βραβεύσεις λαμπρών προσωπικοτήτων, η προσφορά των οποίων στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παιδεία, έχει χαραχθεί με χρυσά γράμματα.

Συγκίνηση προκάλεσε η βράβευση στο όνομα του αοιδίμου Μητροπολίτη Δρϋινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, κυρού Σεβαστιανού. Τιμήσαμε τους πολυετής αγώνες του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αειμνήστου Σεβαστιανού, ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως κ. Θεόδωρος Φαλτσέτας τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον ανιδιοτελή αγώνα για τα δικαιώματά μας, ακολουθώντας όλοι το φωτεινό παράδειγμα του εθνάρχη Σεβαστιανού.

Οι συνταξιούχοι ελληνοδιδάσκαλοι κ.κ. Δημήτριος Παππάς και Ιωάννης Ανδρούτσος βραβεύτηκαν για τη συνετή βοήθειά τους στην επιβίωση της γλώσσας. Ο κ. Δημήτριος Παππάς, αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας για την πρωτοβουλία του να βραβεύσει τους αγώνες για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, στη συνέχεια επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών για την καλύτερη εκπαίδευση των νέων.

Ο πολιτισμός και η παράδοσή μας αποτελούν δύο στοιχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία μας. Η βράβευση του χορευτικού συγκροτήματος έγινε εις ένδειξιν αναγνώρισης και προσφοράς στη λαογραφική μας παράδοση.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό συγκρότημα και το τραγούδι «Μωρ’ Δεροπολίτισσα, μωρ’ καημένη», υποσχόμενοι για τη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων που εξυμνούν τους αγώνες των προγόνων μας, υπενθυμίζοντας το δικό μας χρέος προς την πατρίδα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος: Ηλέκτρα Κίκη
Ο Γεν. Γραμματέας:
Γεώργιος Ζώτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ