Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.

Στις 29 Ιουνίου έκλεισε στην ορεινή Μηλέα Μετσόβου το τριήμερο 30ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων που διοργάνωσε με επιτυχία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Σε ένα υπέροχο σημείο της Μηλέας, όλα τα χορευτικά συγκροτήματα της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή καταγωγή τους, παρουσίασαν τον «Μεγάλο Χορό» «Κόρλου Μάρι». VLAXOI1
Είχε προηγηθεί η έναρξη των εκδηλώσεων του 30ου ανταμώματος στις 27 Ιουνίου με την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών « Ο Γεωργάκης Ολύμπιος» με θέμα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Ελληνική Παλλιγενεσία» με δρώμενα από την πολιτιστική και πολιτική ιστορία του Βλαχόφωνου ελληνισμού.
Την επόμενη ημέρα 28 Ιουνίου έγινε η παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με συμμετοχή στο τέλος της εκδήλωσης πολιτών της χώρας του Μετσόβου (χορός, τραγούδι).
Την ίδια ημέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα «30 Χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων» στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κατώγι Αβέρώφ. Στο πρώτο μέρος έγινε αναδρομή στο παρελθόν της ΠΟΠΣΒ «1984-2014: 30 Χρόνια Αντάμωμα – 30 Χρόνια Ζωής και Δράσης».
Εισηγητές οι τ. Πρόεδροι ΠΟΠΣΒ: Κιλιπίρης Φ. και Αδάμ Κ.
Στο δεύτερο μέρος έγινε παρουσίαση «Η Ξυλογλυπτική Τέχνη στο Μέτσοβο και οι Μετσοβίτες Ταλιαδόροι».
Την ημερίδα έκλεισε ο ιστορικός/ερευνητής Λάιτσος Στέργιος με θέμα: «Το όνομα του Μετσόβου».
Υπήρξαν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκδήλωση για παιδιά με θέμα: «Ζωγραφίζοντας το Αντάμωμα των Βλάχων», καθώς και ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δημοτικό Στάδιο Μετσόβου μεικτή ΠΟΠΣΒ- Μιλέα Μετσόβου (Α.Ο. Αμέρου).
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Μετσόβου καλύφθηκαν δορυφορικά σε όλο τον κόσμο και στην Ομογένεια με πολύ μεγάλη συμμετοχή των κατοικων καθώς και επισκεπτών – τουριστών.
Θα πρέπει να αναφέρω την παρουσία Βλαχοφώνων Βλάχων από τα Βαλκάνια (Σκόπια, Μοναστήρι, Αλβανία) όπως και της Ελληνίδας Προξένου στα Σκόπια.
Τις εκδηλώσεις και τις τρεις ημέρες παρακολούθησαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, τοπικοί Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις η συμμετοχή, υλική και οικονομική, ήταν του Δημάρχου Μετσόβου κου Νικολάου Τσομπίκου, όπως και η οργάνωση του 30ου Ανταμώματος από την ΠΟΠΣ Βλάχων με επικεφαλής τον δαιμόνιο Πρόεδρο Μιχάλη Μαγειρία.
«… έτσι πάντα να ανταμώνουμε, να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να θυμόμαστε και να στέλνουμε μηνύματα πως ο Βλαχόφωνος ελληνισμός είναι διαχρονικά φορέας πολιτισμικών δρώμενων και όχι μόνο…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ