Πρεμιέρα αύριο για το Φεστιβάλ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ. Η προσοχή είναι στραμμένη στη σκηνοθετική ματιά του αμερικανο-ισραηλινού Γιουβάλ Σαρόν αλλά και στο ντεμπούτο της ελληνικής καταγωγής σοπράνο Άνγια Χαρτερός.Με μια νέα σκηνοθετική προσέγγιση της ρομαντικής όπερας «Λόενγκριν» ανοίγει αύριο η αυλαία του Φεστιβάλ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλές προσωπικότητες από τη Γερμανία και το εξωτερικό θα περάσουν από το κόκκινο χαλί και θα φωτογραφηθούν από δεκάδες δημοσιογράφους. Ανάμεσα στους πολιτικούς-φίλους του γνωστού μουσικού φεστιβάλ που θα παραβρεθούν είναι η καγκελάριος Μέρκελ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αλλά και ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Κοινό και κριτικοί αναμένουν μια ανυπομονησία τη σκηνοθεσία του αμερικανο-ισραηλινού Γιουβάλ Σαρόν, τα σκηνικά και κουστούμια των Νέο Ράουχ και Ρόζα Λόι αλλά και την πρώτη εμφάνιση στο Μπαϊρόιτ της ελληνικής καταγωγής υψιφώνου Άνγια Χαρτερός.

Στόχος του σκηνοθέτη Γιουβάλ Σαρόν είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στην DW, να φέρει στο φως στοιχεία της γνωστής όπερας Λόενγκριν «που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί». Από την πλευρά της η σοπράνο Άνγια Χαρτέρος, η οποία θα ενσαρκώσει την Έλσα φον Μπραμπάντ τονίζει σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το θέατρο του Μπαϊρόιτ «αποπνέει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα», την οποία ωστόσο η ίδια γνωρίζει μόνο από τα μέσα ενημέρωσης: «Η μουσική του Βάγκνερ με ενδιαφέρει πολύ. Ποτέ όμως μια εμφάνιση στο Μπαϊρόιτ δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για μένα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια απουσίας επιστρέφει στον «πράσινο λόφο» για μια τελευταία φορά η μεσόφωνος Βάλτρουτ Μάιερ για να ενσαρκώσει την Όρτρουντ, τη γυναίκα του Φρίντριχ.

Ο Πλάθιντο Ντομίγκο διευθύνει τη «Βαλκυρία»

Τη μουσική διεύθυνση της πρεμιέρας αναλαμβάνει ο γερμανός αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βάγκερ Κρίστιαν Τίλεμαν, ο οποίος με τον «Λόενγκριν» ολοκληρώνει τη διεύθυνση και των δέκα λυρικών έργων που παρουσιάστηκαν από τον συνθέτη στο Μπαϊρόιτ. Μέχρι σήμερα μόνο ο διευθυντής ορχήστρας Φέλιξ Μότλ (1856-1911) κατάφερε να διευθύνει στο Φεστιβάλ και τις δέκα όπερες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μεγάλα ονόματα του λυρικού θεάτρου δίνουν το παρών στο Φεστιβάλ Βάγκνερ μέχρι τις 29 Αυγούστου και πέραν της πρεμιέρας. Έτσι ο διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίγκο θα διευθύνει τρεις παραστάσεις της όπερας «Βαλκυρία» σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ. Παράλληλα οι θεατές, που έχουν προμηθευτεί εδώ και καιρό τα εισιτήρια των παραστάσεων, έχουν τη δυνατότητα να δουν τους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» σε σκηνοθεσία Μπάρι Κόσκι, τον «Πάρσιφαλ» δια χειρός Ούβε Έρικ Λάουφενμπεργκ, «Τριστάνος και Ιζόλδη» της Καταρίνα Βάγκνερ και τέλος τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του σκηνοθέτη Γιαν Φίλιπ Γκλόγκερ.

DW, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ